Γυναικολογία

Sex μετά από υστερεκτομή

  • Η υστερεκτομή είναι η εγχείρηση εκείνη με την οποία αφαιρούμε τη μήτρα. Πραγματοποιείται είτε κολπικά είτε κοιλιακά ( ανοιχτά ή με λαπαροσκόπηση) και είναι μια κλασική γυναικολογική επέμβαση, ενώ έχει ενδείξεις καλοήθεις ( π.χ. ινομυώματα) ή και κακοήθεις ( π.χ. CA-μήτρας).
  • Η μήτρα αυτή καθ’ αυτή ΔΕΝ παίζει κανένα ρόλο στην παραγωγή των ορμονών, καθώς αυτό είναι έργο των ωοθηκών. Έτσι λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε αν στο χειρουργείο αφαιρέθηκε μόνο η μήτρα ή και τα παρακείμενα όργανα ( ωοθήκες και σάλπιγγες ή αλλιώς εξαρτήματα).
  • Μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που υπεβλήθη σε εγχείρηση αφαίρεσης μήτρας, αλλά οι ωοθήκες είναι στη θέση τους και είναι λειτουργικές, θα έχει κανονική παραγωγή ορμονών οπότε και όρεξη για sex.
  • Αντιθέτως μια γυναίκα που κατά την επέμβαση της αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες, θα έχει μειωμένη ποσότητα ορμονών του φύλου και επαγωγικά θα έχει μειωμένη διάθεση για sex. Φανταστείτε δηλαδή ότι η αφαίρεση των ωοθηκών ισοδυναμεί με εμμηνόπαυση.
  • Επομένως το κλειδί στην όλη ιστορία είναι η διατήρηση ή όχι των ωοθηκών. Το αν αφαιρέσει ο γιατρός τις ωοθήκες εξαρτάται από τη διάγνωση, το ιστορικό, την κλινική εικόνα της ασθενούς αλλά και την εμπειρία του θεράποντος. Τα όργανα δεν τα αφαιρούμε χωρίς λόγο!
  • Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι, να γνωρίζετε ότι μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης μήτρας ο χρόνος επούλωσης του εσωτερικού τραύματος ( εκεί που ήταν δηλαδή η μήτρα) διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται το sex για να μη “σκάσουν τα ράμματα”.
  • Η σεξουαλικότητα δε τερματίζεται επομένως με την υστερεκτομή, απλώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, αναλόγως πάντα με το τι επέμβαση πραγματοποιήθηκε, αν αφαιρέθηκαν ή όχι οι ωοθήκες, τη γενική κατάσταση της ασθενούς κλπ.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts