Μαιευτική

Ο ρόλος του ουρολόγου στην εγκυμοσύνη

  • Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που αυτές οι δύο ειδικότητες πρέπει να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους. Μια συνηθισμένη περίπτωση είναι όταν η γυναίκα έρχεται με πόνο στα νεφρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Στις πιο πολλές περιπτώσεις συμβαίνει στο 2ο και 3ο τρίμηνο, όταν δηλαδή η κοιλιά έχει φουσκώσει για τα καλά. Λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας αρχίζουν και πιέζονται τα γειτονικά της όργανα. Έτσι συμβαίνει λοιπόν και με τους ουρητήρες. Αυτοί είναι στην ουσία σωληνάκια που ενώνουν τους νεφρούς με την ουροδόχο κύστη.
  • Και άπαξ και αρχίσουν και πιέζονται οι ουρητήρες απ’ τη μήτρα, τα ούρα δεν παροχετεύονται και λιμνάζουν λίγο λίγο στους νεφρούς. Αυτό μπορούμε να το δούμε σχετικά εύκολα με τον υπέρηχο. Και εάν υποπέσει στην αντίληψη μας ειδοποιούμε τον ουρολόγο για συνεκτίμηση.
  • Εάν τα ούρα λιμνάζουν λίγο στους νεφρούς, τότε το πρόβλημα λύνεται συνήθως με παυσίπονα και σπασμολυτικά. Αν όμως δεν παροχετεύονται καλά τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πιέσουν το νεφρικό παρέγχυμα και να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες βλάβες. Σε αυτήν την περίπτωση ο ουρολόγος έρχεται σαν από μηχανής θεός και περνάει μέσα από την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη έναν μικρό καθετήρα (pigtail) που φτάνει ως το νεφρό και βοηθά στην αποσυμφόρηση των ούρων. Αυτός μπορεί να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που θα συνεργαστούν αυτές οι δύο ειδικότητες μεταξύ τους, αλλά η παραπάνω είναι η πλέον συνηθισμένη. Μέσα απ’ αυτό το κείμενο αναδεικνύεται η αξία της ομαδικής δουλειάς ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts