Γυναικολογία

Tο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

  • Στη συντριπτική πλειοψηφία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV). O Human Papilloma Virus διακρίνεται σε τύπους High Risk και Low Risk. Οι πρώτοι δύνανται να προκαλέσουν καρκίνο ( κυρίως) στον τράχηλο της μήτρας ενώ οι δεύτεροι είναι υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι του ιού ( >150 έχουν ανιχνευθεί).
  • Ο ιός μεταδίδεται ως επί το πλείστον με τη σεξουαλική επαφή. Τότε ξεκινάει μια μάχη ανάμεσα στον ιό και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα που προσπαθεί να τον “ελέγξει”. Εάν επικρατήσει το σώμα μας τότε ο ιός προφανώς καταστέλλεται και παραμένει ανενεργός. Εάν βγει όμως νικητής ο ιός τότε επιδρά στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας δημιουργώντας βλάβες ( κονδυλώματα οι Low Risk, προκαρκινικές αλλοιώσεις οι High Risk).
  • Έτσι λοιπόν ερχόμαστε τώρα στην ΠΡΟΛΗΨΗ η οποία πραγματοποιείται με το εμβόλιο για τον ιό. Το πιο μοντέρνο και αποτελεσματικό εμβόλιο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι 9-δύναμο, που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικό εναντίον εννέα διαφορετικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των πιο γνωστών και επικίνδυνων High Risk και Low Risk τύπων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των κονδυλωμάτων.
  • Το εμβόλιο προσφέρει τουλάχιστον 10 χρόνια προστασία και στις μέρες μας τρέχουν έρευνες για να μάθουμε εάν απαιτείται περεταίρω επανάληψη του στο μέλλον. Προκαλεί επίσης καλύτερη ανοσία σε σύγκριση με τη μόλυνση από τον ιό όπως και διασταυρούμενη ανοσία ( cross immunity), ωθεί δηλαδή θεωρητικά στην ανάπτυξη αντισωμάτων και για τύπους ιού που δεν καλύπτονται από αυτό.
  • Συστήνεται ο εμβολιασμός να γίνεται σε νεαρά κορίτσια και αγόρια ( εφήβους) ιδανικά πριν αυτά έχουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο είναι ΔΩΡΕΑΝ ( καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ) για κορίτσια και αγόρια από 9 -18 ετών. Η χορήγηση είναι επίσης δωρεάν και σε κάποιες κατηγορίες ενηλίκων ( άντρες και γυναίκες με ανοσοανεπάρκεια έως 26 ετών, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες έως 26 ετών).
  • Το εμβόλιο το εκτελούμε σε άτομα μεγαλύτερα των 15 ετών με τρεις δόσεις ( σε διάστημα 2 και εν συνεχεία 6 μηνών συνήθως) και σε άτομα νεότερα των 15 ετών με δύο δόσεις ( σε απόσταση 6 μηνών συνήθως). Η χορήγηση του είναι απλή και γρήγορη ( π.χ. ενδομυϊκά στο μπράτσο), ενώ θεωρείται ασφαλές με ελάχιστες πιθανές επιπλοκές.
  • Και μερικά what ifs! Αν έχετε εμβολιαστεί οφείλετε να ελέγχεστε τακτικά από το γυναικολόγο σας ( test Pap) καθώς όπως είπαμε το εμβόλιο δε προστατεύει έναντι όλων των τύπων HPV. Αν έχετε πάλι νοσήσει από HPV ( κονδυλώματα ή προκαρκινικές αλλοιώσεις) μπορείτε ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση να εμβολιαστείτε ( είναι επωφελές σύμφωνα με στοιχεία νεότερων ερευνών). Αν πάλι είστε έγκυος τότε συστήνεται τότε μην κάνετε το εμβόλιο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts