Μαιευτική

Τι είναι η περίδεση του τραχήλου της μήτρας;

  • Όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης “δένουμε τον τράχηλο της μήτρας κυκλικά” για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για ένα παλαιό και αποτελεσματικό χειρουργείο.
  • Υπάρχει η προληπτική-προφυλακτική περίδεση που πραγματοποιείται περίπου στις 12-14 εβδ. κύησης. Οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις της είναι ιστορικό με αυτόματες αποβολές 1ου τριμήνου ή πρόωρους τοκετούς 2ου/ 3ου τριμήνου ή κάποιας επέμβασης στον τράχηλο που να τον έχει “κοντύνει” ( π.χ. κωνοειδής εκτομή).
  • Επίσης υπάρχει και η επείγουσα περίδεση που συνήθως εκτελείται πιο μετά ( π.χ. 20 εβδ.). Σε αυτήν την περίπτωση την εκτελούμε θεραπευτικά επειδή το τραχηλικό στόμιο έχει μικρύνει και έχει χαλαρώσει εντελώς με αποτέλεσμα να απειλείται η κύηση!
  • Η προληπτική είναι γενικά πιο βατή τεχνικά σε σχέση με τη θεραπευτική. Η διαφορά έγκειται ότι στην πρώτη περίπτωση “υπάρχει αρκετός ιστός” για να εκτελεστεί το χειρουργείο ενώ στη δεύτερη ο διαθέσιμος τράχηλος είναι πιο λεπτός και ίσως προπίπτει ένα τμήμα του αμνιακού σάκου ( θυλάκιο).
  • Η εγχείρηση γίνεται με πλήρη νάρκωση ή με μέθη. Σε κάθε περίπτωση το φάρμακο της αναισθησίας ΔΕΝ προκαλεί βλάβες στο έμβρυο. Επίσης πριν και μετά το χειρουργείο ίσως απαιτηθεί η χορήγηση τοκόλυσης για να “είναι ήρεμη” η μήτρα ( ιδίως στις θεραπευτικές περιπτώσεις).
  • Η πιο συνηθισμένη τεχνική είναι η περίδεση τύπου McDonald. Αν φανταστεί κανείς τον τράχηλο σαν έναν κύκλο ή σαν ένα ρολόι τότε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ράμμα μπαίνουμε εκατέρωθεν στις ώρες 6-9-3 και δένουμε τον κόμπο στην ώρα 12. Το ράμμα είναι μη απορροφήσιμο και παραμένει στον τράχηλο μέχρι την 37 εβδομάδα όπου και αφαιρείται άνετα και ανώδυνα χωρίς νάρκωση.
  • Πιθανές επιπλοκές της περίδεσης είναι η λοίμωξη, “το να σπάσουν τα νερά”, ο τραυματισμός της ουροδόχου κύστης και της μήτρας. Όταν η επέμβαση εκτελεστεί σωστά τότε οι επιπλοκές ελαχιστοποιούνται.
  • Εναλλακτικά αντί της εγχείρησης μπορεί να τοποθετηθεί στον κόλπο ένας ειδικός πεσσός ( Arabin Cerclage Pessar) που μπορεί θεωρητικά να κρατήσει τον ανεπαρκούντα τράχηλο με αποτελέσματα εφάμιλλα του ράμματος. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δουλεύει καλύτερα προληπτικά παρά θεραπευτικά. Πιστεύω επίσης ότι το ράμμα ¨κρατάει καλύτερα”.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts