Μαιευτική

Εγκυμοσύνη, ομάδα αίματος, ενέσεις και εξετάσεις!

Ας απλοποιήσουμε μαζί τα πράγματα…

  • Ομάδες αίματος υπάρχουν πολλές. Στη μοντέρνα ιατρική επικρατήσανε τα συστήματα Α,Β,Ο και Rhesus. Το πρώτο το ξεχνάμε για σήμερα. Το δεύτερο χωρίζεται σε Rh θετικό και αρνητικό. Το κληρονομούμε από τους γονείς μας. Λόγω των μεντελικών νόμων της κληρονομικότητας οι περισσότεροι από εμάς είμαστε Rhesus θετικοί.
  • Εάν λοιπόν μια γυναίκα είναι Rh αρνητική και το έμβρυο είναι Rh θετικό τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξει αντισώματα η μαμά εναντίον του μωρού. Τα αντισώματα αυτά πάνε στα ερυθρά αιμοσφαίρια του κυήματος και τα καταστρέφουν ( αιμόλυση) με αποτέλεσμα αυτό να παθαίνει αναιμία. Όσο πιο σοβαρή η αναιμία τόσο πιο δύσκολα τα πράγματα για το μωρό!
  • Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούμε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ μια ένεση στη μαμά στην 28η εβδομάδα τις κύησης. Επειδή την ομάδα αίματος του παιδιού μπορούμε να τη μάθουμε μόνο μετά τη γέννα, τότε άμα βγει όντως Rh θετικό, επαναλαμβάνουμε την ένεση μετά τον τοκετό. Την ένεση αυτή τη δίνουμε επίσης όταν μια γυναίκα με Rh αρνητικό αιμορραγεί στην εγκυμοσύνη ( π.χ. αιμάτωμα πλακούντα, αποβολές, αποξέσεις, εξωμήτριο, αμνιοκέντηση κ.ο.κ.).
  • Ας μιλήσουμε λίγο για τα αντισώματα τώρα. Τα κυριότερα είναι τα IgM που παράγονται γρήγορα και δείχνουν οξεία λοίμωξη και τα IgG που φτιάχνονται αργότερα και σημαίνουν χρόνια λοίμωξη. ΜΟΝΟ τα IgG ΠΕΡΝΟΥΝ τον ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ. Έτσι λοιπόν επειδή απαιτείται χρόνος για την παραγωγή τους, τότε αυτά κάνουν την εμφάνιση τους στην ΕΠΟΜΕΝΗ εγκυμοσύνη. Στις παλαιότερες εποχές λοιπόν που η ιατρική δεν είχε προοδεύσει τόσο και οι γυναίκες γεννούσαν πιο πολλά παιδιά η αναιμία του εμβρύου ήταν συχνότερη. Ευτυχώς σήμερα είναι σπάνια.

Και τώρα έρχονται δύο εξετάσεις που ίσως τις έχετε ακούσει:

  1. Άμεση Coombs: Παίρνουμε αίμα από το μωρό ( μετά τη γέννα) και ελέγχουμε εάν έχει αντιγόνα που προκαλούν ευαισθητοποίηση.
  2. Έμμεση Coombs: Λήψη αίματος από τη μαμά ( πριν ή μετά τη γέννα) και γίνεται έλεγχος αν έχουν παραχθεί αντισώματα εναντίον του μωρού.
  • Και τι ένεση είναι αυτή γιατρέ? Το εμπορικό της όνομα στη χώρα μας είναι Rhophylac και πρόκειται για ένα τεχνητό αντίσωμα που πάει και μπλοκάρει τον παράγοντα Rhesus ώστε να αποτρέψει την παραγωγή αντισωμάτων από τη μαμά εναντίον του εμβρύου. Είναι μια μικρή έτοιμη προπαρασκευασμένη σύριγγα που τη χορηγούμε ενδομυϊκά ( π.χ. στο μπράτσο).
  • Και τέλος επειδή το παιδί προκύπτει και απ΄τους δύο γονείς να θυμάστε το εξής: Εάν είστε Rh αρνητική τότε θα ελεγχθεί και ο σύζυγος σας. Άμα είναι Rh θετικός τότε χρειάζεστε αυτήν την “ένεση”. Αν και οι δύο γονείς είναι Rh αρνητικοί τότε το μωρό είναι σίγουρα Rh αρνητικό, οπότε δεν απαιτείται η παραπάνω θεραπεία ανοσοπροφύλαξης.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts