Γυναικολογία

Καρκίνος του Μαστού – Ζώντας με τη νόσο

Μέσα από μια σειρά από ποστ θα σας ενημερώσουμε για αυτή τη νόσο. Θεωρήσαμε καλύτερο να χωρίσουμε την ενημέρωση σε ενότητες, γιατί αλλιώς είναι πολλές οι πληροφορίες.

  • Να ξέρετε ότι ΣΕ ΟΛΟΥΣ μας κυκλοφορούν στο σώμα μας κύτταρα με μεταλλάξεις που ΙΣΩΣ εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα, άσχετα εάν έχουμε διαγνωστεί ή όχι με καρκίνο. Πρόκειται για μια αέναη πάλη ανάμεσα σε αυτά και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Έτσι λοιπόν στις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και έχουν λάβει θεραπεία οφείλει να εκτελείται τακτικός έλεγχος ( follow up) γιατί ίσως ο καρκίνος ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΣΕΙ. Τα διαστήματα του follow up είναι 3-μηνα, 6-μηνα ή ετήσια ανάλογα το περιστατικό και τα χρόνια από την πρώτη διάγνωση.
  • Όταν μια γυναίκα που έχει λάβει θεραπεία πάει για τακτικό έλεγχο στο γιατρό της αυτός εκτελεί κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις. Αναλόγως το περιστατικό αυτές μπορεί να είναι κλινικός έλεγχος της ουλής του χειρουργείου, υπέρηχος, αξονική τομογραφία κ.α. με στόχο να αποκλειστεί ή να διαγνωστεί κάποια επανεμφάνιση.
  • Εάν ο καρκίνος ξαναεμφανιστεί, τότε ο ιατρός αποφασίζει πως θα τροποποιήσει τη θεραπεία. Υπάρχουν δηλαδή θεραπείες πρώτης, δεύτερης, τρίτης γραμμής κλπ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως σήμερα οι ασθενείς που διαγνώσκονται με Ca-μαστού λαμβάνουν εξειδικευμένες ογκολογικές θεραπείες που εξασφαλίζουν υψηλό προσδόκιμο παράλληλα με καλή ποιότητα ζωής.
  • Οι ογκολόγοι όταν κάνουν μελέτες μιλούν συχνά για 5-ετή ή 10-ετή επιβίωση. Για να το κάνουμε αυτό λιανά σε απλή γλώσσα, όσο πιο νωρίς και σε όσο πιο αρχικό στάδιο διαγνωστεί ο καρκίνος του στήθους, τόσο πιο καλά θα ζήσει η γυναίκα. Οι υποτροπές του όγκου εμφανίζονται αλλά υπάρχουν σχεδόν πάντα όπλα στη φαρέτρα μας για να τις καταπολεμήσουμε.
  • Ας μην ξεχνάμε τέλος πως όταν ένα άτομο διαγνωστεί με καρκίνο, οφείλει να μην το δει σαν καταδίκη. Με τη βοήθεια της ιατρικής πρέπει να παλέψει και όταν τελειώσει η θεραπεία να επανενταχτεί στην κοινωνική ζωή. Πολύτιμος είναι ο ρόλος των ψυχολόγων και των συλλόγων καρκινοπαθών. Θυμηθείτε αυτά τα λόγια και πάρτε τη ζωή στα χέρια σας, παίξτε με τους δικούς σας όρους!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts