Γυναικολογία

Καρκίνος του Μαστού – Θεραπεύοντας τη νόσο

Μέσα από μια σειρά από ποστ θα σας ενημερώσουμε για αυτή τη νόσο. Θεωρήσαμε καλύτερο να χωρίσουμε την ενημέρωση σε ενότητες, γιατί αλλιώς παραείναι πολλές οι πληροφορίες.

  • Πρώτα απ’ όλα να πούμε το θετικό μήνυμα, ότι δηλαδή ο καρκίνος του μαστού επειδή είναι τόσο συχνός, έχουν ξοδευτεί για την έρευνα πάνω σ’ αυτόν μεγάλα ποσά και πολλή φαιά ουσία με αποτέλεσμα οι θεραπευτικές επιλογές να είναι πολλές και αποτελεσματικές. Αυτό σημαίνει στην πράξη πως όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ( σε αρχικό στάδιο) τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση της ασθενούς.
  • Επίσης να ξεκαθαρίσουμε κάτι που ίσως μπερδεύει στο θέμα ορολογίας. Όταν μιλάμε για διηθητικό καρκίνωμα τότε αυτό σημαίνει πως ο όγκος αρχίζει να επεκτείνεται τοπικά. Όταν λέμε μη διηθητικό ( in situ) τότε ο όγκος δεν έχει επεκταθεί ακόμα. Αυτό είναι πολύ βασικό να το ξέρουμε για τις επιλογές θεραπείας.

Υπάρχουν οι εξής θεραπευτικές επιλογές ( συνήθως συνδυάζονται μεταξύ τους):

  1. Χειρουργείο Μαστού: Παλαιότερα αφαιρούσαμε σχεδόν πάντα όλο το στήθος, σήμερα τα χειρουργεία είναι λιγότερο επιθετικά, δηλαδή αφαιρούμε τμήμα του. Το βασικό είναι ο όγκος να αφαιρεθεί ΠΛΗΡΩΣ.
  2. Χειρουργείο Μασχάλης: Παλαιότερα γινόταν αφαίρεση όλων σχεδόν των λεμφαδένων, αλλά λόγω επιπλοκών καταλήξαμε σήμερα να βγάζουμε πρώτα το λεμφαδένα-φρουρό ( ο πρώτος λεμφαδένας που είναι παροχετεύει το στήθος) και αναλόγως να κάνουμε ή όχι ριζική λεμφαδενεκτομή.
  3. Χημειοθεραπεία: Αναλόγως το περιστατικό χρησιμοποιείται μετά ή πριν το χειρουργείο. Υπάρχουν διάφορα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, το βασικό είναι ότι στις μέρες μας υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με το παρελθόν.
  4. Ακτινοβολία: Είτε στο μαστό είτε και στη μασχάλη αποσκοπεί στην αποφυγή της τοπικής εξάπλωσης της νόσου.
  5. Ορμονική Θεραπεία: Δίνεται σε ορμονοευαίσθητους όγκους και γενικά θεωρείται καλά ανεκτή.
  6. Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες: Δίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι πολύ στοχευμένη θεραπεία, συνήθως επικουρικά μαζί με κάποιο από τα παραπάνω.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts