Γυναικολογία

Κολπικός υπέρηχος & καρκίνος του μαστού

Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ πως είναι δυνατό να απαιτείται κολπικός υπερηχογραφικός έλεγχος σε γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη…ας απλοποιήσουμε λοιπόν τα πράγματα!

  • Υπάρχουν κάποιοι τύποι του καρκίνου του στήθους που λέγονται ορμονοεξαρτώμενοι. Αυτό σημαίνει ότι το νεόπλασμα μοιάζει σαν το φυσιολογικό ιστό και παράγει υποδοχείς των ορμονών ( οιστρογόνα & προγεστερόνη). Συνήθως αυτοί οι τύποι είναι καλά διαφοροποιημένοι και λιγότερο επιθετικοί.
  • Ένα τμήμα λοιπόν της θεραπείας είναι η χορήγηση φαρμάκων που μπλοκάρουν τις ορμονικές οδούς. Ένα από τα πιο βασικά φάρμακα είναι η Ταμοξιφένη ( tamoxifen). Αυτό το φάρμακο είναι ένα SERM ( selective Estrogen receptor modulator). Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι σε κάποιους ιστούς μπλοκάρει τον υποδοχέα οιστρογόνων, ενώ σε άλλους τον διεγείρει.
  • Έτσι λοιπόν η ταμοξιφένη στο μαστό έχει ανταγωνιστική δράση στους υποδοχείς των οιστρογόνων, στο ενδομήτριο όμως έχει δράση αγωνιστή. Και τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Στο μεν στήθος έχει δράση θεραπευτική σε περίπτωση Ca-μαστού αλλά στη μήτρα προκαλεί διέγερση του ενδομητρίου με αποτέλεσμα αυτό να μεγαλώνει.
  • Και λόγω αυτού δημιουργείται συχνά μια λεγόμενη ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ του ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ που σπανιότερα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ενδομητρίου. Παρά τις πολλές μελέτες ο κίνδυνος δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς, παραμένει ωστόσο χαμηλός.
  • Συστήνεται λοιπόν στις γυναίκες αυτές να ελέγχονται τακτικά με υπέρηχο της μήτρας δια μέσω του κόλπου. Εάν ο ιατρός παρατηρήσει ότι το ενδομήτριο είναι πεπαχυσμένο, τότε οφείλει να προβεί σε επιπλέον διαγνωστικές ενέργειες. Η συνηθέστερη πρακτική είναι η διενέργεια ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ μαζί με ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ( μικρή επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας) και να στείλει τις βιοψίες στο εργαστήριο. Εάν η βιοψία είναι καλή δε χρειάζεται κάτι άλλο, εάν όμως είναι κακοήθης τότε απαιτείται περεταίρω θεραπεία.
  • Η δράση αυτή της ταμοξιφένης είναι η γνωστότερη της παρενέργεια (side effect), παρόλα αυτά η θεραπευτική της αξία στο Ca-μαστού είναι αδιαμφισβήτητη.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts