Μαιευτική

Περινεοτομή ( ή επισιοτομή)

Ή σε απλή γλώσσα, η τομή με το ψαλίδι στη γεννητική περιοχή της γυναίκας την ώρα της γέννας…

Ας δούμε μαζί τι είναι αυτή η τομή, γιατί γίνεται, σε τι βοηθάει και πότε πρέπει να γίνεται:

  • Ορισμός: Κατά τη διάρκεια της γέννας και μάλιστα λίγο πριν βγει το παιδί όταν το κεφάλι του πιέζει τα χείλη του αιδοίου εκτελείται από τον μαιευτήρα ή τη μαία με το ψαλίδι μια τομή υπό τοπική αναισθησία την ώρα της ωδύνης με σκοπό να γίνει πιο εύκολη η όλη διαδικασία. Υπάρχει η μέση τομή ( με κατεύθυνση προς τα κάτω προς τον πρωκτό) και η μεσοπλάγια ( με κατεύθυνση 30 έως 45 º προς τα πλάγια προς το γλουτό)
  • Γιατί γίνεται η περινεοτομή; Ο λόγος που την κάνουμε είναι για να διευκολύνουμε τον τοκετό επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κυρίως εκτελείται όταν υπάρχουν αλλοιώσεις παλμών στο καρδιοτοκογράφημα και αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν αιματώνεται καλά και πρέπει να βγει. Μία άλλη περίπτωση είναι να γίνει χρήση βεντούζας για να βγει πιο γρήγορα το παιδί ( και συνήθως αλλά όχι πάντα γίνεται αυτή η τομή)
  • Που βοηθάει; Στο να γίνει μια γέννα πιο γρήγορα όταν το παιδί απειλείται από ασφυξία ή στο να μη γίνουν υπερβολικοί τραυματισμοί της μητέρας όταν το κεφάλι παραείναι μεγάλο ή όταν χρειαζόμαστε χώρο σε επείγοντα περιστατικά όπως η δυστοκία ώμου!
  • Πότε πρέπει να γίνεται; Μόνο όταν τα οφέλη της είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα ενός τραυματισμού. Και αυτό επαφίεται στην κλινική εμπειρία και γνώση του ιατρού και της μαίας. Μην αγχώνεστε, δε κάνουμε σε κάθε γέννα επισιοτομή, αλλά μόνο όταν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο!
  • Πως διορθώνεται; Με τη συρραφή των ιστών με ράμματα υπό τοπική αναισθησία. Τα ράμματα τοποθετούνται σε στρώσεις για να γίνει ανατομική ανακατασκευή. Επειδή το περίνεο έχει καλή νεύρωση και αιμάτωση η επούλωση του τραύματος γίνεται σχετικά γρήγορα. Όταν επουλωθεί το τραύμα είναι δυνατές οι σεξουαλικές επαφές χωρίς πρόβλημα.

Να θυμάστε πως η μαία και ο γυναικολόγος είναι πάντα δίπλα σας για να σας καθοδηγήσουν και να σας βοηθήσουν να απολαύσετε τον τοκετό!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts