Γυναικολογία

Ενδοοικογενειακή βία & σεξουαλική κακοποίηση

  • Παρόλο που θεωρούμε ότι το σπίτι είναι το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο, τα περιστατικά βίας εντός των τεσσάρων τοίχων είναι πολύ πιο συχνά από όσο νομίζουμε. Συχνά συνοδεύονται και με βιασμούς αν και αυτοί κάποιες φορές γίνονται και σε εξωτερικό περιβάλλον ( π.χ. Club, φεστιβάλ, κακόφημες περιοχές)
  • Η βία μπορεί να είναι λεκτική η σωματική και συνήθως είναι κλιμακούμενη. Μπορεί να γίνει με τα χέρια, τα πόδια ή και με αντικείμενα ακόμη και με όπλα. Μπορεί επίσης να αφορά περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας. Ο βιασμός απ’ την άλλη μπορεί να είναι κολπικός, στοματικός ή πρωκτικός και να γίνει είτε με το αντρικό μόριο είτε με διάφορα άλλα αντικείμενα.
  • Για πάρα πολλά θύματα κακοποίησης ο πρώτος επαγγελματίας υγείας που θα δούνε είναι ένας γυναικολόγος, συνήθως κάποιος εφημερεύων νοσοκομειακός ιατρός. Για αυτό και ο ίδιος οφείλει να γνωρίζει πως πρέπει να χειριστεί τη λεπτή αυτή κατάσταση.
  • Τα άτομα που υφίστανται βία παρουσιάζουν μια πλειάδα συμπτωμάτων όπως χρόνιος κοιλιακός πόνος, σεξουαλικές διαταραχές, χρόνιο άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές της όρεξης, μετατραυματικές διαταραχές, κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και πολλά ακόμα. Συνήθως δεν είναι εύκολα συνεργάσιμοι ασθενείς.
  • Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης οφείλει να εξεταστεί η ευαίσθητη περιοχή για τραύματα από ανδρικό μόριο ή από ξένο σώμα, να ληφθούν επιχρίσματα για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για σπέρμα και DNA test, αλλά και να γίνει μια ενδελεχής εξέταση του υπόλοιπου σώματος για ίχνη σωματικής πάλης, μώλωπες, εκδορές, αμυχές, κυρίως στην περιοχή των χεριών και του λαιμού. Η εξέταση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι καθώς το θύμα είναι πολλές φορές σε κατάσταση shock.
  • Lege Artis η καθοδήγηση ενός θύματος οικογενειακής βίας ή / και βιασμού πρέπει να γίνεται από μια συνδυασμένη ομάδα αστυνομικών, ιατροδικαστών και γυναικολόγων. Εάν αυτό δεν είναι τεχνικά δυνατό οφείλει πολλές φορές ο ένας να γνωρίζει πράγματα απ’ τη δουλειά του άλλου.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts