Μαιευτική

Ο ρόλος του καρδιολόγου στην εγκυμοσύνη

Γιατί είναι χρήσιμη η συνεργασία μεταξύ αυτού και του γυναικολόγου στην παρακολούθηση της εγκύου;

  • Για αρχή ας εξηγήσουμε μερικά βασικά πράγματα για την αιμοδυναμική στην εγκυμοσύνη. Ήδη από τις 6 εβδομάδες της κύησης ο όγκος του αίματος αρχίζει να αυξάνεται και αυτό οδηγεί σε μια αύξηση της καρδιακής λειτουργείας. Η καρδιά λοιπόν χτυπάει πιο γρήγορα και εξωθεί σε κάθε σύσπαση πιο πολύ αίμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή υπάρχει το έμβρυο.
  • Τα παραπάνω σημαίνουν πολύ απλά πως στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης η τρόμπα του αίματος που λέγεται καρδιά δουλεύει υπερωρίες. Και όταν ένα μηχάνημα δουλεύει διαρκώς τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει κάποια βλάβη.
  • Όταν μια γυναίκα έχει κάποια ΗΠΙΑ καρδιαγγειακή νόσο, τότε σε περίπτωση εγκυμοσύνης αυτή θα δημιουργήσει μεν κάποια προβλήματα, αλλά με τη σωστή παρακολούθηση και πιθανώς θεραπεία η συνέχιση της εγκυμοσύνης καθίσταται δυνατή.
  • Όταν μια γυναίκα έχει κάποια ΣΟΒΑΡΗ καρδιαγγειακή νόσο τότε είναι το μόνο σίγουρο ότι εάν μείνει έγκυος αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και μπορεί να έχει δύσκολες συνέπειες για την ίδια. Για αυτό και πρέπει να διορθωθεί η ασθένεια πριν η γυναίκα κυοφορήσει. Μέχρις ότου διορθωθεί το αίτιο συστήνεται αντισύλληψη και αποφυγή εγκυμοσύνης.
  • Και εδώ έρχεται η πολύτιμη αρωγή του καρδιολόγου. Αυτός με ειδικές εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, ο υπέρηχος καρδιάς, το Doppler, το τεστ κοπώσεως κ.α. είναι σε θέση να πει την άποψη του για το πόσο καλά μπορεί να δουλέψει η καρδιά στην εγκυμοσύνη και εάν μπορεί να αντέξει τον τοκετό.
  • Εν τέλει αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως εάν έχετε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και θέλετε να μείνετε έγκυος, τότε πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας και τον καρδιολόγο σας. Εάν πάλι είστε πλήρως υγιείς και σύντομα μέλλουσες μητέρες αυτό που συστήνουμε εμείς είναι ένας καρδιολογικός έλεγχος στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts