Γυναικολογία

O καρκίνος των ωοθηκών με απλά λόγια

  • Οι ωοθήκες είναι από τα πιο σημαντικά γυναικεία όργανα και είναι επιφορτισμένες με την παραγωγή των ορμονών του φύλου. Βρίσκονται στην κάτω κοιλία ( λεκάνη) και είναι μαζί με τις σάλπιγγες δίπλα στη μήτρα. Όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση τότε αυτές φυσιολογικά θα συρρικνωθούν.
  • Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως θα εμφανιστεί κοντά στα 60 έτη, παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που λόγω κληρονομικότητας μπορεί να διαγνωστεί και σε νεότερες γυναίκες. Οι τελευταίες είναι πιο σπάνιες.
  • Επειδή η ωοθήκη είναι ένα μικρό όργανο που κρατιέται από τους συνδέσμους χαλαρά και κινείται μέσα στην κοιλιά συνήθως ο καρκίνος σε ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. Μόνο όταν αυξηθεί πολύ σε μέγεθος και διηθήσει παρακείμενα όργανα ( π.χ. μήτρα, έντερο κλπ.) θα παραπονεθεί η γυναίκα για αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς, πόνο, εντερικές διαταραχές κλπ.
  • Η διάγνωση μπαίνει κλινικά, απεικονιστικά ( με υπέρηχο και αξονική τομογραφία) και εργαστηριακά ( καρκινικός δείκτης CA125). Η θεραπεία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χειρουργική και έγκειται σε αφαίρεση του όγκου μαζί με τους διηθημένους γειτονικούς ιστούς ενώ σχεδόν πάντα απαιτείται συμπληρωματική στοχευμένη χημειοθεραπεία.
  • Επειδή δεν υπάρχει ακόμα εξέταση διαλογής-screening ( όπως π.χ. μαστογραφία στο CA μαστού ή το τεστ Παπ στο CA τραχήλου μήτρας) καλό είναι να ελέγχουμε όλες τις γυναίκες μια φορά το χρόνο με κολπικό υπέρηχο και να προσπαθούμε να απεικονίσουμε τις ωοθήκες τους.
  • Προσοχή! Το management ενός τέτοιου δύσκολου περιστατικού οφείλει να γίνεται από εξειδικευμένους γυναικολόγους ογκολόγους, καθώς η νόσος αλλά και η θεραπεία απαιτούν up to date γνώσεις για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

ΥΓ: Το συγκεκριμένο post δεν υποκαθιστά τις διαρκώς εξελισσόμενες γνώσεις της ογκολογίας των ωοθηκών στις οποίες πολλοί συνάδελφοι έχουν αφιερώσει την καριέρα τους, αφού σκοπός του είναι να ενημερώσει συνοπτικά τις γυναίκες για το ζήτημα του CA ωοθηκών.

Related Posts