Γυναικολογία

Κάνναβη & Γυναικολογία

  • Αρχικά να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο ποστ πραγματεύεται τη σχέση της κάνναβης με γυναικολογικά και όχι μαιευτικά περιστατικά. Για πληροφορίες όσον αφορά τη χρήση της ουσίας από εγκύους ή λεχώνες μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο.
  • Μέσα στο σώμα μας υπάρχει παραγωγή ενδογενών κανναβινοειδών, τα οποία είναι ουσίες που δεσμεύονται στους ανάλογους υποδοχείς τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε αυτούς τους υποδοχείς πηγαίνουν και τα εξωγενή κανναβινοειδή ( ΤHC, CBD) που μπορεί να ληφθούν με διάφορους τρόπους ( π.χ. εισπνοή ή κατάποση).
  • Το όλο σύστημα των ενδογενών κανναβινοειδών έχει να κάνει με διάφορες λειτουργίες του σώματος μας όπως τη μνήμη, το συγχρονισμό των κινήσεων, τη ρύθμιση της διατροφής, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και φυσικά την αίσθηση του πόνου. Έτσι χορηγώντας εξωγενώς κάνναβη μπορούμε να επηρεάσουμε όλα τα παραπάνω.
  • Η χρήση της κάνναβης στην ιατρική κέρδισε πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ανθρώπων με νευρολογικές ασθένειες όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ( κατά πλάκας) ή το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και χεριών που επωφελούνται από τη λήψη της.
  • Στη γυναικολογία η έρευνα δεν έχει φτάσει τόσο εις βάθος σχετικά με τα πιθανά ωφέλη της κάνναβης. Παρόλα αυτά οι φαίνεται ότι βοηθάει τους ασθενείς με νεοπλασίες ( καρκίνους) κυρίως στο να μη πονάνε, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις χρόνιου γυναικολογικού πόνου όπως βαριά ενδομητρίωση, υποτροπιάζουσες φλεγμονές κ.α.
  • Το ερωτηματικό είναι τι συμβαίνει ωστόσο με τη γονιμότητα της γυναίκας που καταναλώνει κάνναβη. Στον άντρα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί “αδυνάτισμα” του σπέρματος, παρόλα αυτά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της στο θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα παραμένουν άγνωστες.
  • Σε πρακτικό επίπεδο υπάρχουν ακόμη προβλήματα, καθώς μεγάλη μερίδα της κοινωνίας τη θεωρεί ναρκωτικό ενώ η πλειονότητα των ιατρών δεν είναι εξοικειωμένη με τη χορήγηση της σε ασθενείς. Αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο και τη θεώρηση μας μάλλον θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ΗΠΑ που πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts