Γυναικολογία

Ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών του χειρουργείου

  • Συχνά τα εύσημα για το καλό αποτέλεσμα μιας επέμβασης τα παίρνει ο χειρουργός, παρόλα αυτά στην πραγματικότητα αυτό που μετράει είναι η ομαδική δουλειά. Εκτός από το team των χειρουργών και τους αναισθησιολόγους υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι των οποίων ο ρόλος είναι μέγιστης σημασίας, αυτοί είναι οι νοσηλευτές χειρουργείου.
  • Πρόκειται για άτομα που έχουν σπουδάσει νοσηλευτική όπως αυτοί που εργάζονται στις επιμέρους κλινικές αλλά έχουν εξειδικευτεί στο χειρουργικό κομμάτι μετά από extra εκπαίδευση. Άλλες εξειδικεύσεις μετά από τη βασική νοσηλευτική είναι η εργασία σε τμήματα όπως η εντατική, και η αναισθησιολογία που επίσης απαιτούν παρεμφερή εκπαίδευση.
  • Είναι επιφορτισμένοι με πολύ σημαντικά καθήκοντα όπως είναι η υποδοχή του προς επέμβαση ασθενούς μέσα στην αίθουσα, η κατάλληλη τοποθέτηση του στο χειρουργικό κρεβάτι, η προετοιμασία των εργαλείων και η εργαλειοδοσία την ώρα της επέμβασης( γάζες, λαβίδες κλπ.) όπως και το σύνολο των ενεργειών πριν εγκαταλείψει ο ασθενής το χώρο όταν τελειώσει η εγχείρηση.
  • Σε ένα standard χειρουργείο υπάρχουν τουλάχιστο δύο τέτοιοι νοσηλευτές. Ο ένας είναι πάντα δίπλα από τους χειρουργούς, πλυμένος και αποστειρωμένος όπως και αυτοί και τους τροφοδοτεί με τα εργαλεία που αυτοί χρειάζονται. Ο άλλος είναι “στην κίνηση” και είναι υπεύθυνος για όλα τα περιφερειακά π.χ. ρύθμιση μηχανημάτων, παροχή κάποιου συγκεκριμένου υλικού, φωτισμός κ.α.
  • Οι νοσηλευτές χειρουργείου δομούν μια ιδιαίτερη σχέση με τους χειρουργούς αφού εργάζονται συχνά για ώρες μαζί ο ένας δίπλα στον άλλον. Πολλές φορές καθώς ο καθένας απ’ αυτούς αποκτά εμπειρία γνωρίζει τα βήματα και τους χρόνους της εγχείρησης και δουλεύει με τους ιατρούς “με κλειστά μάτια” έχοντας μαζί τους καλή χημεία.

ΥΓ: Σε μικρότερα νοσοκομεία ή κλινικές ίσως ένας νοσηλευτής έχει πολλαπλούς ρόλους ( π.χ. χειρουργείο, αποστείρωση κ.α.) ενώ στα μεγαλύτερα ιδρύματα οι θέσεις και τα καθήκοντα είναι κάπως πιο fixαρισμένα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts