Γυναικολογία

Τα βήματα προς ανάρρωση μετά το χειρουργείο

  • Το να υποβληθεί κάποιος σε μια χειρουργική επέμβαση δεν είναι και το πιο εύκολο ζήτημα στον κόσμο. Μπορεί μεν για εμάς να είναι σχεδόν καθημερινότητα, για το μέσο άνθρωπο ωστόσο είναι μια μεγάλη ψυχική και σωματική πρόκληση. Τι γίνεται όμως μετά; Μόλις δηλαδή ράψει ο χειρουργός και κόψει τη νάρκωση ο αναισθησιολόγος;
  • Τα πρώτα λεπτά ή τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση θα νιώθετε κάπως ζαλισμένες καθώς η επίδραση των αναισθησιολογικών φαρμάκων δεν έχει φύγει. Το συναίσθημα είναι σαν ένα μεθύσι, κάποιοι το βρίσκουν ευχάριστο ενώ άλλοι κάπως αλλόκοτο. Εννοείται αυτό ισχύει για την πλήρη νάρκωση, καθώς στις περιοχικές αναισθησίες ( επισκληρίδια, ραχιαία) η γυναίκα είναι ξύπνια.
  • Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια και η επεμβατικότητα του χειρουργείου τόσο περισσότερο καιρό θα χρειαστεί να μείνετε στην κλινική. Υπάρχουν τα λεγόμενα χειρουργεία ημέρας ( π.χ. απόξεση, υστεροσκόπηση) όπου και η ασθενής θα παραμείνει μερικές ώρες για παρακολούθηση και το φάσμα εκτείνεται εώς μια εβδομάδα για μεγαλύτερα χειρουργεία ( π.χ. ριζικές υστερεκτομές). Στην πράξη η μέση διάρκεια παραμονής είναι 4 μέρες.
  • Για όσο χρόνο είστε στην κλινική το προσωπικό θα φροντίζει για εσάς μέσω της νοσηλείας ( π.χ. παυσίπονες ενέσεις, αλλαγή επιδέσμων) αλλά και της κινητοποίησης ( το να σηκωθεί δηλ. από το κρεβάτι για να είναι fit). Μετά τις επεμβάσεις χορηγείται επίσης κατάλληλη διατροφή αναλόγως τι έχουμε χειρουργήσει ( π.χ. δίαιτα με υγρά και σούπα ή ελαφριά δίαιτα κλπ).
  • Όταν κάποια στιγμή έρθει ο χρόνος για να πάτε σπίτι σας θα καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του νοσηλευτικού τμήματος, μιας και μέχρι τότε αυτοί οι άνθρωποι φροντίζανε για εσάς. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό πριν στείλουμε την ασθενή σπίτι της να είμαστε βέβαιοι πως μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.
  • Το διάστημα το οποίο απαιτείται για να αναρρώσετε πλήρως από μια εγχείρηση ποικίλλει. Κυμαίνεται από μία εβδομάδα σε μικρά χειρουργεία μέχρι έξι εβδομάδες στα μεγαλύτερα. Οφείλετε να έχετε υπομονή, να ακολουθείτε τις συμβουλές του ιατρού σας και να ξέρετε πως χρειάζεται προσπάθεια για να επανέλθετε για να φτάσετε να κάνετε τα πάντα όπως πριν.
  • Να θυμάστε λοιπόν ότι η διαδικασία της ανάρρωσης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στο στόχο σας. Δεν είναι όλα ρόδινα όταν μπεί το νυστέρι στο σώμα. Ίσως πονέσει, ίσως ματώσει, ίσως σπανιότερα μολυνθεί, το σίγουρο είναι πάντως ότι ο σκοπός είναι η ίαση.

ΥΓ: Η καισαρική τομή είναι κανονικό χειρουργείο, με νάρκωση και τομή στο κοιλιακό τοίχωμα. Η μέθοδος προσπέλασης της μήτρας είναι παρόμοια με αυτές άλλων χειρουργείων και γι’ αυτό δε πρέπει ποτέ να την υποτιμούμε είτε ως ιατροί είτε ως μέλλοντες γονείς.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts