Μαιευτική

Test πατρότητας στην αρχή της εγκυμοσύνης

  • Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μια γυναίκα μένει έγκυος και δε γνωρίζει με σιγουριά ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού της. Σε αυτή την περίπτωση ίσως η ίδια ή ο περίγυρος της θέλει να εκτελεστεί το τεστ πατρότητας για να δούμε τι πραγματικά ισχύει.
  • Υπάρχουν δύο τύποι test, αρχής γενομένης από το ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ. Αυτό στηρίζεται στην αρχή ότι εμβρυακό DNA κυκλοφορεί μέσα στο αίμα της μητέρας. Έτσι απαιτείται μόνο μια ακίνδυνη αιμοληψία από τη μητέρα αλλά και από τον πιθανό πατέρα. Το test είναι >99,9% αξιόπιστο ιδιαίτερα μετά την 8η εβδομάδα.
  • Το δεύτερο τεστ είναι το ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ όπου και απαιτείται λήψη γεννητικού υλικού του εμβρύου με αμνιοκέντηση ή λήψη χοριακών λαχνών. Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος λαμβάνει κατευθείαν το DNA του μωρού και το στέλνει στο εργαστήριο ενώ από τον πιθανό πατέρα δε χρειάζεται συναίνεση για αιμοληψία ( μπορεί να ληφθεί δείγμα π.χ. από ένα σβησμένο τσιγάρο ή μια οδοντόβουρτσα).
  • Προσωπική μου άποψη είναι ότι το ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ είναι καλύτερο μιας και είναι ανώδυνο, ακίνδυνο για την κύηση, πραγματοποιείται σε μικρότερη εβδομάδα της κύησης ενώ απαιτείται ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ και των δύο πλευρών οπότε αποφεύγονται παρεξηγήσεις μεταξύ άντρα και γυναίκας που σε αντίθετη περίπτωση ίσως εκτροχιαστούν και έχουμε άλλα θέματα.
  • Επειδή αυτά τα εργαστηριακά kit είναι ακόμη ακριβά και ευαίσθητα συνήθως λίγα εργαστήρια στη χώρα μας μπορούν να περατώσουν ένα τέτοιο αίτημα. Οι πιστοποιήσεις άλλωστε των μονάδων αυτών είναι αυστηρές αφού ίσως τα αποτελέσματα χρησιμοποιηθούν σε πιθανό δικαστήριο.
  • Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κατάσταση είναι αρκετά επίπονη και ψυχοφθόρος για το ζευγάρι και για αυτό οφείλει να πρυτανεύει η λογική και να μη λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ. Μια πρώτη επαφή με το γυναικολόγο σας θα σας προσανατολίσει και θα σας κατευθύνει.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts