Γυναικολογία

Ablation ( εκτομή) του ενδομητρίου

  • Όταν μια γυναίκα έχει έντονες αιμορραγίες πρώτα απ’ όλα ψάχνουμε την αιτία τους και αναλόγως προβαίνουμε και στην κατάλληλη θεραπεία. Στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας της μήτρας ξεκινάμε με τη λιγότερο επεμβατική συντηρητική θεραπεία ( φάρμακα, spiral mirena) και εάν αυτή αποτύχει τότε αποκτά βαρύτητα η χειρουργική θεραπεία ( υστερεκτομή).
  • Υπάρχει όμως και μια ενδιάμεση οδός που είναι μεν χειρουργική αλλά όχι τόσο επεμβατική όσο η αφαίρεση της μήτρας και λέγεται Endometrium Ablation. Πρόκειται για ένα χειρουργείο ενδοσκοπικού τύπου ( υστεροσκόπηση) που εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται να αφαιρεθεί ολόκληρο το όργανο ( μήτρα) μειώνοντας παράλληλα το χρόνο ανάρρωσης μετά την επέμβαση.
  • Η λέξη ablation μεταφράζεται ως εκτομή. Το ενδομήτριο στην κλασική εκδοχή του Endometriumablation θα το αφαιρέσουμε ( φανταστείτε το όπως κόβει το ηλεκτρικό μαχαίρι το γύρο σε ένα fast food). Yπάρχουν όμως και πιο μοντέρνες τεχνικές όπως είναι το Rollerball ( μια μπάλα που ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες και το καίει) ή το Goldnetz ( ένα δύκτι τριγωνικό που εφαρμόζει μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και επίσης μέσω της πυράκτωσης προκαλεί καταστροφή του ενδομητρίου).
  • Οι ενδείξεις του Endometriumablation όταν πρωτοπεριγράφηκε η επέμβαση αφορούσαν σε γυναίκες που χρειάζονταν υστερεκτομή αλλά για διάφορους αναισθησιολογικούς λόγους δεν άντεχαν μια εκτεταμένη νάρκωση ( π.χ. σακχαροδιαβητικές παχύσαρκες, πάσχουσες από αρρύθμιστο θυρεοειδή ή πνευμονικές νόσους κ.α.). Εν τελεί στις μέρες μας αποτελεί μια εναλλακτική σε αυτές που δεν επιθυμούν την υστερεκτομή.
  • Η μέθοδος δεν είναι πανάκεια, σαφώς έχει συν και πλην, ενδείξεις και αντενδείξεις. Τα μεγάλα του μειονεκτήματα είναι τα ποσοστά υποτροπής ( ίσως εμφανιστεί ξανά ενδομήτριο και η γυναίκα ξαναματώνει) αλλά και το Post-Endometriumablation-Syndrom ( χρόνιος πόνος μετά την επέμβαση και αιμορραγίες με λιμνάζον αίμα μέσα στη μήτρα). Η επέμβαση επίσης ΔΕΝ είναι τεχνικά εύκολη καθώς λόγω των θερμοκρασιών υπάρχει ο κίνδυνος διάτρησης της μήτρας!
  • Προσοχή! Η εγχείρηση ΔΕΝ είναι δραστική όταν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα όπως πολύποδες ή ινομυώματα. Τέλος να σημειώσουμε ότι επί υψηλών ποσοστών υποτροπής, τότε θα προβούμε στη δοκιμασμένη λύση της υστερεκτομής. Να ξέρετε ότι το κάθε περιστατικό της αιμορραγίας της μήτρας οφείλει να αντιμετωπιστεί εξατομικευμένα!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts