Μαιευτική

Οξύ λιπώδες ήπαρ της κύησης ( Ο.Λ.Η.Κ.)

  • Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια ασθένεια ( 1/10000 κυήσεις) που συμβαίνει συνήθως ένα μήνα πριν το τέλος της εγκυμοσύνης. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή, μα συναντάται κυρίως σε πρώτες εγκυμοσύνες, σε δίδυμα και είναι πιο συχνή εάν το έμβρυο είναι αγόρι. Η νόσος αυτή προκαλεί σημαντική καταπόνηση του συκωτιού της εγκύου.
  • Το ήπαρ ( ή συκώτι) είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος. Έχει μεγάλο φάσμα λειτουργιών όπως παραγωγή πρωτεϊνών, μέγιστη συμμετοχή στο μεταβολισμό, αποτοξίνωση κ.α. Είναι με λίγα λόγια ένα μεγάλο εργοστάσιο μέσα μας και χωρίς αυτό πολύ απλά δε ζούμε.
  • Όταν συμβεί η σπάνια νόσος του Ο.Λ.Η.Κ. τότε η έγκυος παραπονιέται μερικές εβδομάδες πριν για αυξανόμενη κόπωση, ναυτίες, εμετούς, πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς και μειωμένη όρεξη. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα τότε χτυπά συναγερμός για το γυναικολόγο!
  • Η διάγνωση μπαίνει με εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους αλλά και εξ’ αποκλεισμού. Η βιοψία του ήπατος είναι επίφοβη λόγω του επιπλεγμένου περιστατικού. Στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλα επίσης σημαντικά νοσήματα της κύησης όπως η προεκλαμψία, το σύνδρομο HELLP, η πορφύρα κλπ. των οποίων τα ευρήματα μοιάζουν με αυτά του Ο.Λ.Η.Κ.
  • Εάν υπάρχει υποψία Ο.Λ.Η.Κ. τότε απαιτείται στενή παρακολούθηση της εγκύου, σταθεροποίηση της και εάν είναι δυνατόν τερματισμός της κύησης. Προτιμούμε το φυσιολογικό τοκετό γιατί η καισαρική ίσως είναι πιο αιματηρή λόγω της ελαττωματικής πήξης που οφείλεται στο αρνητικά επηρεασμένο συκώτι.
  • Ευτυχώς με τη μοντέρνα ιατρική η νόσος αντιμετωπίζεται πιο εξειδικευμένα και αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν που η μητρική θνησιμότητα ήταν πολύ αυξημένη. Για το έμβρυο ισχύει ότι σε όσο μεγαλύτερη εβδομάδα βρίσκεται, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση του.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts