Μαιευτική

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη

  • Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού ( τελικό τμήμα του παχέος εντέρου). Διακρίνονται σε εσωτερικές ( είναι μέσα στον εντερικό σωλήνα) και εξωτερικές ( βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του πρωκτού).
  • Το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και όλοι μας λίγο πολύ τις γνωρίζουμε. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση τους όπως π.χ. η κατανάλωση καυτερών τροφών, το κόκκινο κρασί, το αυξημένο σωματικό βάρος, η καθιστική ζωή κ.α.
  • Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι ο πόνος στον πρωκτό, η αιμορραγία κατά την αφόδευση, ο κνησμός στην περιοχή, η δυσκολία στην κένωση, το αίσθημα καύσου κ.α. Όσο πιο έντονο το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση των συμπτωμάτων.

Τι το ιδιαίτερο συμβαίνει όμως στην εγκυμοσύνη και επιτείνει τις αιμορροΐδες;

  1. Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας προκαλεί συχνά πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα και δυσκολεύει τη φλεβική απορροή από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος.
  2. Ο επίσης αυξημένος όγκος του αίματος ζορίζει το φλεβικό δίκτυο και κατά συνέπεια και τις αιμορροΐδες.
  3. Η χρήση συμπληρώματος σιδήρου για την πρόληψη της αναιμίας προκαλεί δυσκοιλιότητα και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροϊδοπάθεια.
  4. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της κύησης ίσως επιδεινώσουν την όποια δυσκοιλιότητα ενώ επίσης αδυνατίζει το αγγειακό τοίχωμα των φλεβών.
  5. Η πίεση και το σπρώξιμο κατά τον τοκετό θα δυσκολέψει σε κάθε περίπτωση μια υπάρχουσα κατάσταση με αιμορροΐδες.
  • Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα όπως η τροποποίηση της διατροφής ( πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύ νερό) και διάφορες αλοιφές. Γενικώς όσο υπάρχουν οι παραπάνω ιδιαίτεροι αναφερόμενοι παράγοντες κατά την κύηση είναι δύσκολο να υποχωρήσουν πλήρως οι αιμορροΐδες.
  • Συνήθως κάποιους μήνες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης η συμπτωματολογία υφίεται από μόνη της. Εάν πάλι το πρόβλημα επιμένει τότε θα χρειαστεί παραπομπή σε εξειδικευμένο ιατρό ( γαστρεντερολόγο ή χειρουργό πρωκτολόγο) με σκοπό την περεταίρω θεραπεία ( π.χ. εκτομή, απολίνωση ή laser).

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts