Γυναικολογία

Οι βασικοί κανόνες της γυναικολογικής ειδικότητας

  • Όταν πάει κάποιος στον ιατρό συνήθως δεν είναι για καλό και η ατμόσφαιρα είναι κάπως ηλεκτρισμένη. Ιδιαίτερα στη δική μας ειδικότητα για διάφορους λόγους οι γυναίκες είναι κουμπωμένες κυρίως τις πρώτες φορές. Έτσι καλό είναι να ακολουθούμε τους εξής κανόνες:
  1. Δίνουμε πάντα χρόνο στην ασθενή να εκφράσει το πρόβλημα της και είμαστε σοβαροί απέναντι της. Αυτό που για εμάς είναι ρουτίνα ίσως της συμβαίνει για πρώτη φορά και πιθανώς είναι εξαιτίας του σε σύγχυση.
  2. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης εξηγούμε τι κάνουμε και τι βλέπουμε σε όσο το δυνατό πιο κατανοητή γλώσσα και κάνουμε γλυκιές κινήσεις για να μειώσουμε το stress και την όποια δυσφορία που μπορεί να νιώσει η γυναίκα.
  3. Δεν πανικοβάλλουμε την ασθενή με τη διάγνωση μας και με την προτεινόμενη θεραπεία για τη νόσο. Εκφράσεις του τύπου “ χειρουργείο χτες “ μόνο άγχος δημιουργούν. Αντ’ αυτού επιλέγουμε ήπιους και πειθήνιους τόνους και αναλύουμε το πως σκοπεύουμε να φτάσουμε στην ίαση.
  4. Λέμε στην ασθενή όλη την αλήθεια για τη διάγνωση και το θεραπευτικό μας πλάνο. Δεν αποκρύπτουμε ούτε παραποιούμε τα στοιχεία, ενώ καλό είναι να δίνουμε το πόρισμα μας σαφώς γραμμένο στη γυναίκα για να το έχει στο αρχείο της.
  5. Τηρούμε το ιατρικό απόρρητο και δε μιλάμε παραέξω, ούτε σε φίλους, ούτε σε γνωστούς, ούτε σε συγγενείς. Το να ανταλλάξουν μεταξύ τους ιατροί γνώμες και απόψεις σχετικά με ένα περιστατικό είναι θεμιτό, αλλά τα πάντα μένουν μεταξύ τους.
  • Δίνοντας σημασία στα παραπάνω απλά μα ταυτόχρονα σημαντικά σημεία βάζουμε τα θεμέλια για μια επιτυχημένη σχέση ιατρού-ασθενούς η οποία δομείται πάνω σε αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό, ώστε να περάσουμε στο επόμενο βήμα της θεραπευτικής προσέγγισης.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts