Μαιευτική

Τι είναι ο έλεγχος με υπέρηχο-doppler σε μια έγκυο;

  • Το φαινόμενο Doppler είναι κάτι που μαθαίναμε στη φυσική στο σχολείο. Με απλά λόγια εννοεί πως κάποιες ιδιότητες των κυμάτων ( συχνότητα & μήκος κύματος) αλλάζουν όταν αυτά κινούνται σε σχέση με ένα παρατηρητή. Για την ακρίβεια αλλάζει το πως τα αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής.
  • Γνωρίζοντας ότι ο υπέρηχος μας δουλεύει στέλνοντας κύματα και λαμβάνοντας τα πίσω τότε μπορούμε εφαρμόζοντας το φαινόμενο doppler στην ιατρική να παρακολουθήσουμε live τα αιμοφόρα αγγεία. Καθώς το αίμα ρέει μέσα σε αυτά και το μηχάνημα μας στέλνει και λαμβάνει κύματα μπορούμε εμείς να αξιολογήσουμε την αγγειακή λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν χρειαστεί παρακολουθούμε με doppler τα εξής αγγεία:

  1. Ομφάλιος λώρος ( ομφαλική αρτηρία): Είναι βασικός δείκτης αιμάτωσης του μωρού, καθώς φανερώνει πληροφορίες για το πόσο καλά τροφοδοτείται το μωρό από τον πλακούντα.
  2. Μητριαίες αρτηρίες της εγκύου: Βλέποντας τες καταλαβαίνουμε αν το αίμα της μητέρας φτάνει επαρκώς στη μήτρα με απώτερο σκοπό τη θρέψη του κυήματος.
  3. Μέση εγκεφαλική αρτηρία του μωρού: Mας δείχνει πόσο καλά αιματώνεται ο εγκέφαλος του εμβρύου.
  4. Φλεβώδης πόρος στο συκώτι του εμβρύου: Είναι το σημείο σύνδεσης του ομφάλιου λώρου ( φλέβα) με τα εσωτερικά αγγεία του μωρού και μας δείχνει πόσο οξυγόνο παρέχεται.
  • Με τη χρήση της λειτουργίας doppler που έχουν όλα τα σύγχρονα μηχανήματα μπορούμε να παρακολουθήσουμε παθήσεις όπως η προεκλαμψία, η ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου, ο διαβήτης κύησης κ.α. με τελικό σκοπό να βελτιώσουμε την πρόγνωση μιας εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου.
  • H φωτογραφία δείχνει doppler ομφαλικής αρτηρίας στην 33η εβδομάδα από κύηση που παρακολουθήσαμε στο ιατρείο μας και είχε αίσιο τέλος μιας και γεννήθηκε στην κλινική Ιπποκράτης ένα υγιέστατο αγοράκι.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts