Γυναικολογία

Καρκίνος του Μαστού – Τα βασικά για αυτή τη νόσο

Μέσα από μια σειρά από ποστ θα σας ενημερώσουμε για αυτή τη νόσο. Θεωρήσαμε καλύτερο να χωρίσουμε την ενημέρωση σε ενότητες, γιατί αλλιώς παραείναι πολλές οι πληροφορίες.

  • Ο μαστός ή μαζικός αδένας ή απλά το στήθος είναι ένα όργανο χαρακτηριστικό των γυναικών που σχετίζεται με τη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητά τους και το θηλασμό, το οποίο υπόκειται σε ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και μετέπειτα ατροφεί στην εμμηνόπαυση.
  • Για αυτό και από διάφορες ιατρικές σχολές όπως η γερμανική θεωρείται όργανο γυναικολογικό και η μελέτη των παθήσεών του ανήκει στους γυναικολόγους. Άλλες σχολές όπως η αγγλοσαξωνική έχουν επιμερίσει τον μαστό στους γενικούς χειρουργούς/ μαστολόγους. Όποιος και αν είναι ο θεράπων ιατρός, το βασικό είναι να εκτελεί τη δουλεία του υπεύθυνα με σκοπό τη θεραπεία του ασθενούς.
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος των γυναικών. Κάθε χώρα έχει διαφορετικές στατιστικές, αλλά στην Ε.Ε. που ζούμε κάθε τρίτος ή τέταρτος καινούριος διαγνωσμένος καρκίνος είναι του στήθους. Λογικό και επόμενο λοιπόν να έχει γίνει μεγάλη έρευνα και εξέλιξη τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία.
  • Που οφείλεται ο καρκίνος του μαστού; Πολύ απλά ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ. Πολλές ουσίες έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνες, ακόμη και πράματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στην παιδική μας ηλικία. Ωστόσο οι μελέτες δε μπορούν να τα βρουν ακόμη όλα. Η παρατεταμένη λήψη ορμονών ( π.χ. ΑΛΟΓΙΣΤΗ χρήση αντισυλληπτικών) αυξάνει το ΣΧΕΤΙΚΟ κίνδυνο για Ca-Μαστού. Κάποιες μορφές Καρκίνου επίσης είναι κληρονομικές και συνήθως εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία και είναι πιο επιθετικές ( π.χ. γονίδια BRCA)
  • Πότε εμφανίζεται; Εδώ είναι πάλι το μεγάλο αγκάθι. Σε γενικές γραμμές λένε τα βιβλία μας ότι είναι συχνότερος μετά τα 60 έτη. Αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη, ωστόσο με τις μοντέρνες απεικονιστικές μεθόδους και τη σύγχρονη ιατρική βλέπει κανείς και αρκετές νεότερες ηλικίες. Γενικά μέση ηλικία εμφάνισης μπορούμε να πούμε ότι είναι τα 64 έτη αλλά δεν είναι σπάνια η διάγνωση σε γυναίκες μεταξύ 50 και 60 ετών. Πιο σπάνια θα εμφανιστεί το νεόπλασμα σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts