Γυναικολογία

Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας

  • Η μήτρα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά όργανα της γυναίκας που ο σκοπός του δεν είναι άλλος από το να κυοφορήσει και να δώσει ζωή στο έμβρυο που αργότερα θα εξελιχθεί σε βρέφος και εν συνεχεία στο παιδί. Κάποιες φορές όμως εμφανίζονται ανατομικές ανωμαλίες οι οποίες δυσκολεύουν αρκετές φορές τη γυναίκα να μείνει έγκυος ή οδηγούν σε αποβολές και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
  • Οι ανωμαλίες αυτές είναι συγγενείς, υπάρχουν δηλαδή από τη γέννηση και έχουν εμβρυολογική προέλευση και η ακριβής αιτιολογία τους δεν είναι γνωστή. Αυτό σημαίνει πως όταν αυτές ανευρεθούν ( συνήθως ως τυχαίο εύρημα σε μία από τις πρώτες γυναικολογικές εξετάσεις) τότε οφείλουν να αντιμετωπιστούν από το γυναικολόγο με σκοπό την όσο καλύτερη lege artis ανατομική αποκατάσταση.
    Η διάγνωση γίνεται με διάφορες μεθόδους όπως υπερηχογράφημα, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, μαγνητική τομογραφία, υστεροσαλπιγγογραφία κ.α.
  • Δυο λόγια αρχικά για την ανατομία της μήτρας για να καταλαβαινόμαστε καλυτερα: η μήτρα ξεκινάει στο τέλος του κόλπου με τον τράχηλο της και εν συνεχεία εξελίσσεται με τη μορφή σαν αχλάδι ( σώμα, πυθμένας, θόλος). Στις 2 ανώτερες άκρες της καταλήγουν οι σάλπιγγες ( ωαγωγοί) που συνδέονται με τις ωοθήκες. Τώρα λοιπόν που κατέχουμε τη βασική ανατομία μπορούμε να δούμε και τις ανατομικές δυσμορφίες.
  • Μήτρα με διάφραγμα ( uterus septus): Από τις πιο συχνές ανωμαλίες όπου ένα διάφραγμα χωρίζει τη μήτρα σχεδόν στα δύο. Είναι συχνή αιτία αποβολών. Συχνά συνδυάζεται με διάφραγμα κόλπου. Οφείλει να διορθωθεί με υστεροσκοπική επέμβαση. Παραλλαγές της είναι η τοξοειδής μήτρα ( arcuatus) και η ημιδιαφραγματική ( subseptus) που ευτυχώς δε προκαλούν τόσα προβλήματα.
  • Δίκερη μήτρα ( uterus bicornis): ΄Η αλλιώς καρδιόσχημη, δηλαδή σαν καρδιά. Σε αυτήν την περίπτωση η μήτρα έχει δύο κοιλότητες. Μπορεί να συνυπάρχει με έναν τράχηλο (unicolis) ή με δύο (bicolis). Σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα μπορεί να μείνει συνήθως έγκυος αλλά ίσως δημιουργηθούν επιπλοκές όπως η προωρότητα και οι αποβολές. Η θεραπεία είναι η μητροπλαστική αλλά απαιτείται χειρουργείο ανοικτής κοιλιάς, που ίσως δημιουργήσει επιπλοκές όπως συμφύσεις, για αυτό συνήθως δεν εκτελείται ως θεραπεία ρουτίνας.
  • Δίδελφυς μήτρα ( uterus duplex): Εδώ μιλάμε για διπλή μήτρα ( στην ουσία για δύο μήτρες με δύο τραχήλους) και συνυπάρχει συχνά κολπικό διάφραγμα. Η γυναίκα μπορει να μείνει έγκυος, υπάρχει όμως ο κίνδυνος αποβολής ή προωρότητας. Δεν απαιτείται και δεν είναι δυνατή κάποια θεραπεία.
  • Μήτρα δίκην γράμματος Τ: Τα τοιχώματα της μήτρας είναι τόσο παχιά που συνήθως δημιουργούν συμφύσεις με τις σάλπιγγες και δυσκολεύουν την εγκυμοσύνη. Η υστεροσκοπική διόρθωση επιβάλλεται για να αποκατασταθεί η γονιμότητα.
  • Αγενεσία γυναικείων γεννητικών οργάνων: Είναι η απουσία κόλπου και μήτρας. Μπορεί να δημιουργηθεί νεόκολπος αλλά ΔΕΝ υπάρχει θεραπεία για την έλλειψη μήτρας. Η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts