Μαιευτική

Εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Στην εποχή μετά τον Covid πολλές φορές η λέξη εμβόλιο αρκεί για να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των ομιλητών. Το παρόν κείμενο έχει γραφτεί σύμφωνα με της οδηγίες της επιστημονικής μας κοινότητας ( ΕΜΓΕ ) και η σημασία του τονίστηκε έντονα στο συνέδριο που συμμετείχαμε αρχές Σεπτεμβρίου 2022 στην Αθήνα ( όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο επίσημο website ). Ας δούμε λοιπόν τα εμβόλια που συστήνονται.
  • Γρίπη και εγκυμοσύνη: Κανονικά οφείλουμε όλοι μας να εμβολιαζόμαστε εναντίον της εποχικής γρίπης μία φορά το χρόνο. Έτσι λοιπόν και οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν ή είναι έγκυες οφείλουν να εμβολιαστούν με το ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ του οποίου η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα είναι αποδεδειγμένες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για τη μητέρα, αλλά ούτε και για το έμβρυο. Το εμβόλιο μπορεί να πραγματοποιηθεί ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ και προσφέρει προστασία ακόμη και μετά τον τοκετό. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε αφού σιγά σιγά η μάσκα φεύγει από τη ζωή μας, ότι η γρίπη θα ξανακάνει την εμφάνιση της μετά από κάποια χρόνια που στην πράξη απουσίαζε λόγω των μέτρων ενάντια στον Κοροναϊό.
  • Κοκκύτης και εγκυμοσύνη: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εμβολιαστεί ως παιδιά για τον κοκκύτη και πρακτικά τον έχουμε ξεχάσει. Πρόκειται για μια νόσο που οφείλεται στο βακτήριο Bordetella Pertussis και αποτελεί αγαπημένο θέμα των φοιτητών ιατρικής. Το κυρίαρχο κλινικό σύμπτωμα είναι ο έντονος βήχας, αλλά εάν κανείς έχει ανοσοποιηθεί εναντίον του, τότε η συμπτωματολογία είναι ήπια. Το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ που δεν έχουν προλάβει να ανοσοποιηθούν. Είναι ο τρόμος όλων των παιδιάτρων νεογνολόγων διότι προκαλεί πολλά προβλήματα όπως πνευμονία, εγκεφαλοπάθεια και επιληπτικές κρίσεις. Η επιστημονική κοινότητα συστήνει λοιπόν τη χορήγηση του εμβολίου μεταξύ 27 – 36 εβδομάδας της κύησης. Το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές για μητέρα και έμβρυο. Εάν η μέλλουσα μητέρα δε θέλει να εμβολιαστεί, τότε μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός και μετά τη γέννα, οφείλει όμως να συμπεριλάβει και όλο το συγγενικό περιβάλλον ( μαμά, μπαμπάς, παππούς, γιαγιά κλπ.). Το πολυδύναμο εμβόλιο περιλαμβάνει επίσης τον τέτανο και τη διφθερίτιδα.
  • Covid και εγκυμοσύνη: Όσοι από εμάς δεν έχουν εμβολιαστεί καλό θα ήταν να το κάνουν. Η ΕΜΓΕ συστήνει τον εμβολιασμό όλων των εγκύων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του Covid. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτά κατά της γρίπης και του κοκκύτη. Θεωρείται ασφαλές για τη μητέρα και το έμβρυο.
  • Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι υπέρ ή κατά των εμβολίων, οι αριθμοί δε λένε ψέματα, τόσες και τόσες ασθένειες που αποδεκάτιζαν την ανθρωπότητα στο παρελθόν ( π.χ. φυματίωση, ευλογία, πολυομυελίτιδα κ.α.) σχεδόν εξαφανίστηκαν χάρη στα εμβόλια. Η επιλογή είναι στο χέρι μας…

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts