Γυναικολογία

Οι φίλοι μας τα χλαμύδια…

Ένα ενδιαφέρον απλοποιημένο άρθρο για ένα μικροοργανισμό που συμβιώνει μαζί μας στις μοντέρνες κοινωνίες!

  • Τα χλαμύδια είναι βακτήρια τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Είναι ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΑ, δηλαδή για να πολλαπλασιαστούν πρέπει να μπουν μέσα στο κύτταρο ( μοιάζουν κάπως με τους ιούς). Και αυτό είναι σημαντικό γιατί λόγω αυτού του χαρακτηριστικού είναι ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ στις καλλιέργειες των επιχρισμάτων.
  • Υπάρχουν διαφόρων ειδών χλαμύδια και οι λοιμώξεις τους απασχολούν πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Εμείς στη γυναικολογία θα ασχοληθούμε με τα Chlamydia Trachomatis που είναι υπεύθυνα για λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος.
  • Τα χλαμύδια μεταδίδονται κυρίως με το σεξ και για αυτό η τυπική γυναικολογική ασθενής που πάσχει απ’ αυτή τη λοίμωξη είναι συνήθως μια νέα γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται συνήθως για μια ύπουλη λοίμωξη χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και γι’ αυτό διαφεύγει της προσοχής μας.
  • Αν πάλι η λοίμωξη δώσει συμπτώματα τότε αυτά είναι μη ειδικά και περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου στον κόλπο, τσούξιμο στην ούρηση, κολπικά υγρά και ίσως πόνο χαμηλά στη λεκάνη.
  • Τα χλαμύδια εάν δεν τα αντιληφθούμε έγκαιρα, τότε αρχίζουν να μετατοπίζονται από τον κόλπο προς την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη αλλά και προς τον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες.
  • Εκεί ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα γιατί μπορούν να προκαλέσουν πυελική φλεγμονώδη νόσο ( PID, δείτε το σχετικό άρθρο μας) και ως συνέπεια αυτής έρχονται ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ στις ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ. Δυστυχώς αυτές είναι υπεύθυνες για στειρότητα ( το ωάριο δηλαδή δε μπορεί λόγω των συμφύσεων να πάει να γονιμοποιηθεί) ή για εξωμήτρια κύηση ( το ωάριο γονιμοποιείται μεν αλλά δε μπορεί να προχωρήσει προς τη μήτρα και μένει στη σάλπιγγα, διαβάστε το σχετικό μας άρθρο για την εξωμήτρια κύηση).
  • Η θεραπεία έγκειται στη χορήγηση αντιβιοτικών ( π.χ. Doxycyclin ή Azithromycin) και είναι φτηνή και αποτελεσματική. Συστήνεται επανέλεγχος 3 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Ο σύντροφος της γυναίκας οφείλει να λάβει επίσης θεραπεία και καλό θα ήταν να υπάρχει αποχή από το σεξ για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts