Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
- Γιατρέ έχω πολλά υγρά τελευταία, τι να κάνω; Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση της ασθενούς προς τον γυναικολόγο της. Και πολλές φορές οι γυναίκες νιώθουν κάπως άβολα όταν έχουν άφθονες κολπικές εκκρίσεις, κυρίως όταν είναι μαζί με το σύντροφο τους.
- Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουμε με μια ανατομικοτεχνική προσέγγιση του θέματος. Ο κόλπος είναι κλειστή κοιλότητα απ’ την μια μεριά ( τράχηλος) και από την άλλη επικοινωνεί με το περιβάλλον ( χείλη του αιδοίου). Τα υγρά του λοιπόν προέρχονται κυρίως από τον τράχηλο αλλά και από τους αδένες στην είσοδο του και λογικό είναι να ρέουν προς τα έξω.
- Δεν υπάρχουν στάνταρ κανόνες για να πούμε εάν τα υγρά είναι παθολογικά ή φυσιολογικά. Ωστόσο πρέπει να περιγράψουμε ορισμένες παραμέτρους ( π.χ. χρώμα, οσμή, υφή) και να δούμε το κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Αυτό που παίζει ρόλο επίσης είναι αν τα υγρά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως πόνος, αιμορραγία, τσούξιμο στην ούρηση κλπ.
- Οι μεταβολές του καταμήνιου κύκλου και η περίοδος παίζουν μεγάλο ρόλο. Έτσι λοιπόν χοντρικά στο πρώτο μισό του κύκλου τα υγρά είναι πιο διάφανα ( σαν νερό) και βλεννώδη. Αυτό οφείλεται στη δράση των οιστρογόνων που κυριαρχούν σε αυτή τη φάση. Στο δεύτερο ήμισυ όπου και κυριαρχεί η προγεστερόνη τα υγρά γίνονται πιο πυκνά, παχύρρευστα και αποκτούν λευκοκίτρινο χρώμα.
- Η παρουσία μιας λοίμωξης μπορεί να μεταβάλει τα υγρά σας. Έτσι θα έχουμε π.χ. σε μυκητιάσεις άσπρα υγρά “σαν γιαούρτι” σε μια μυκητίαση ή θα είναι “πρασινογκρί” σε βακτηριακές λοιμώξεις. Στις τελευταίες συχνά προστίθεται και μια extra δυσοσμία ( οσμή δίκην ιχθύος ή αλλιώς “ψαρίλα”). Μια ιογενής λοίμωξη απ’ την άλλη ( έρπητας) προκαλεί υγρά στην είσοδο του κόλπου που συνυπάρχουν με εύθραυστες φουσκάλες.
- Η ηλικία όπως και η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζουν τις εκκρίσεις. Σε γενικές γραμμές όσο πιο νέα και όσο πιο τακτικά σεξουαλικά ενεργή είναι μια γυναίκα, τόσο περισσότερες εκκρίσεις έχει και αυτό είναι και φυσιολογικό καθώς ο κόλπος απαιτεί μια σωστή λίπανση.
- Ας μην ξεχνάμε τέλος και τη λήψη φαρμάκων που μπορεί να αλλάξουν τη σύσταση των υγρών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την αύξηση των κολπικών εκκρίσεων σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή την αλλαγή της σύστασης τους σε αυτές που παίρνουν αντιβιοτικά ( σκοτώνονται τα βακτήρια και υπερτερούν οι μύκητες).
- Πότε να πάω λοιπόν στο γυναικολόγο; Όταν νιώθετε ότι σας ενοχλούν τα υγρά. Αυτός θα εκτελέσει κλινική επισκόπηση του κόλπου, θα ελέγξει το pH, θα προβεί σε καλλιέργεια κολπικού υγρού και αναλόγως θα σας κατευθύνει στη θεραπεία.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!