Γυναικολογία

Φαγούρα ( κνησμός) στην αιδοιοκολπική περιοχή 

“Γιατρέ έχω φαγούρα και ξύνομαι χαμηλά, τι να κάνω;”

 • Πολλές φορές εμφανίζεται κνησμός στην αιδοιοκολπική περιοχή και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο σύμπτωμα για τις γυναίκες που προκαλεί εκνευρισμό και επηρεάζει την ποιότητα ζωής.
 • Το πιο βασικό που μπορείτε να κάνετε είναι να καταγράψετε με ηρεμία τα συμπτώματα σας, να τα απαριθμήσετε και να τα καταγράψετε. Τα κυριότερα απ’ αυτά είναι:
 1. Κνησμός ( φαγούρα): Που σας φαγουρίζει ακριβώς; Στα χείλη του αιδοίου, στον κόλπο, και στα δύο;
 2. Έκκριση υγρών: Τι χρώμα έχουν αυτά τα υγρά; Είναι παχύρρευστα; Τι οσμή έχουν;
 3. Δυσουρία ( Τσούξιμο κατά την ούρηση): Αποτελεί συχνά συνοδό σύμπτωμα όταν υπάρχει φλεγμoνή κοντά στην έξοδο της ουρήθρας, αλλά μπορεί και να σημαίνει ουρολοίμωξη!
 4. Αιμορραγίες: Είναι σπανιότερο σύμπτωμα, ευτυχώς! Και άμα ματώσει συνήθως είναι μερικές σταγόνες λόγω της φλεγμονής και της ευθρυπτότητας των ιστών.
 • Αφού λοιπόν έχετε κάνει μια αναλυτική εκτίμηση των συμπτωμάτων σας, τότε έρχεται η ώρα να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας. Να ξέρετε ότι είναι σημαντικό να αναφερθεί αν αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο ή αν το παθαίνετε συχνά ( υποτροπή), ποια θεραπεία είχατε κάνει στο παρελθόν και αν ήταν επιτυχής.
 • Κατά την προσωπική μου άποψη είναι σημαντικό να γίνεται πάντα κλινική εξέταση όταν η γυναίκα έχει ενοχλήσεις, καθώς από το τηλέφωνο υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες πληροφορίες να ξεφύγουν και βεβαίως τίποτα δεν αντικαθιστά την άμεση επαφή με τον ασθενή.
 • Κάποιες φορές η διάγνωση βγαίνει κλινικά με την εμπειρία, άλλες απαιτείται η λήψη επιχρίσματος από τον ιατρό και η συνεργασία με μικροβιολογικό εργαστήριο για καλλιέργεια. Το καλό της λεπτομερούς αυτής μεθόδου είναι ότι βρίσκουμε την αιτία της λοίμωξης ( π.χ. μύκητας ή βακτήριο).
 • Σε περίπτωση που δε μπορείτε να πάτε στο γιατρό για τον Α ή Β λόγο, καλό θα ήταν να γίνει μια συμπτωματική θεραπεία για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα. Στα φαρμακεία υπάρχουν πολλά και καλά προϊόντα για κολπικές πλύσεις με χαμομήλι π.χ. ώστε να “καθαρίσει” ο κόλπος και να απαλυνθούν τα ενοχλητικά συμπτώματα.
 • Να θυμάστε ότι το βασικό είναι η καλή περιγραφή των συμπτωμάτων και η ορθή, λογική επικοινωνία με το γιατρό σας, ώστε να δοθεί η λύση στο πρόβλημα, που συνήθως δίνεται και μάλιστα γρήγορα!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts