Μαιευτική

Μέχρι πόσες καισαρικές μπορεί να κάνει μια γυναίκα;

  • Η απάντηση είναι θεωρητικά όσες θέλει, σπάνια βλέπουμε όμως πάνω από τρεις. Γιατί όμως μπαίνει στην πράξη ένα όριο; Η απάντηση έρχεται μέσα από διάφορες παραμέτρους τόσο κοινωνικοοικονομικές αλλά και ιατρικές.
  • Από χειρουργικής άποψης να αναφέρουμε ότι κατά την καισαρική πρέπει να ανοίξουμε ( σχετικά σβέλτα) τα κοιλιακά τοιχώματα και τη μήτρα με σκοπό να βγάλουμε το παιδί και εν συνεχεία να συμπλησιάσουμε τους ιστούς με όσο το δυνατό μεγαλύτερο σεβασμό στην ανατομία τους. Έτσι λοιπόν έχουμε με κάθε προστιθέμενο χειρουργείο τους εξής περιορισμούς:
  1. Κάθε φορά που ανοίγουμε τη μήτρα και την ξαναράβουμε το τοίχωμα της αδυνατίζει ( όσο καλά και να το ράψουμε). Για αυτό κάποια στιγμή άμα μια γυναίκα μένει συνέχεια έγκυος μετά από καισαρικές υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης κάτι που ίσως αποβεί επιζήμιο για το έμβρυο.
  2. Εκτός από τη ρήξη της μήτρας δε πρέπει να ξεχνάμε ότι απ΄τις πολλές καισαρικές ίσως υπάρξουν και προβλήματα με την εμφύτευση του πλακούντα σε επόμενες κυήσεις. Οι διάφορες παραλλαγές του διεισδυτικού πλακούντα μπορούν να οδηγήσουν σε ακατάσχετες αιμορραγίες.
  3. Επίσης με τις συνέχεις καισαρικές τομές δημιουργούνται συμφύσεις μέσα στην κοιλιά ( περιτοναϊκή κοιλότητα). Αυτές μπορεί να γίνουν μεταξύ ουροδόχου κύστης, μήτρας, εντέρου και επιπλόου. Όσο πιο πολλές οι συμφύσεις τόσο πιο δύσκολο το χειρουργείο και τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να τραυματιστεί ένα όργανο και να έχουμε επιπλοκές ( π.χ. έντερο ή ουροδόχος κύστη).
  4. Ανοιγοκλείνοντας την κοιλιά επίσης με τα χειρουργεία αδυνατίζουν και τα κοιλιακά τοιχώματα και γίνονται δύσκολα στο να επανασυρραφούν. Πιο συγκεκριμένα εννοούμε τη θήκη του ορθού κοιλιακού μυός. Εάν δεν κλείσει καλά η κοιλιά τότε εμφανίζεται πόνος και ίσως γίνει και μια κήλη σπλάχνων από ανεπαρκή σύγκλιση τραύματος και τότε θα απαιτηθεί θεραπεία με πλέγμα από γενικό χειρουργό.
  • Eννοείται τέλος παίζει ρόλο πόσα παιδιά αντέχει να μεγαλώσει μια μάνα, πόσους οικονομικούς πόρους διαθέτει το ζευγάρι κλπ. Προσωπικά θεωρώ ότι 5 καισαρικές είναι το όριο που προκύπτει ως συνισταμένη αρκετών παραγόντων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι αντισύλληψη και ο σωστός οικογενειακός προγραμματισμός.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts