Γυναικολογία

Δυσπαρεύνια, γνωρίζετε τι είναι;

  • Έτσι ονομάζεται ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Το πρόβλημα αυτό βασανίζει πολλές γυναίκες και αποτελεί συχνά θέμα ταμπού γι’ αυτές τόσο στις συζητήσεις μεταξύ τους όσο και στην κουβέντα με το σύντροφο τους.

Υπάρχουν πολλές αιτίες δυσπαρεύνιας, εμείς θα αναφέρουμε ενδεικτικά τις σημαντικότερες:

  1. Ξηρότητα του κόλπου: Το πλέον κλασσικό πρόβλημα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να εμφανιστεί όμως και σε νεότερες γυναίκες που παίρνουν κάποια φάρμακα που προκαλούν κολπική ξηρότητα.
  2. Φλεγμονές του ουρογεννητικού συστήματος: Πολλές φορές γυναίκες που πάσχουν από ( υποτροπιάζουσες) λοιμώξεις στον κόλπο, στον τράχηλο, στην ουροδόχο κύστη κ.α. αναφέρουν πόνο στο σεξ.
  3. Ενδομητρίωση: Η νόσος αυτή είναι η παρουσία ιστού του ενδομητρίου έξω από τη μήτρα και προκαλεί πολλές φορές πόνο που οδηγεί τη γυναίκα να διακόψει την επαφή.
  4. Οργανικές βλάβες: Π.χ. μια μήτρα με πολλά ή μεγάλα ινoμυώματα ή μια μεγάλη κύστη της ωοθήκης θα προκαλούν πόνο από τη μηχανική τάση της επαφής με αποτέλεσμα η διείσδυση να είναι επίπονη έως αδύνατη.
  5. Ψυχοσωματικά προβλήματα: Αυτά οδηγούν αντανακλαστικά σε κολεόσπασμο, δηλαδή ακούσια σύσπαση των μυών γύρω από τον κόλπο με συνέπεια κάθε προσπάθεια για ολοκληρωμένο σεξ να είναι επίπονη. Συνήθως προϋπάρχουν στο ιστορικό αρνητικές εμπειρίες γύρω από το σεξ ή κακοποίηση.
  • Βλέποντας τις παραπάνω ενδεικτικές αιτίες καταλαβαίνουμε πως κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και απαιτείται αιτιολογική θεραπεία του προβλήματος.
  • Μιλήστε με το σύντροφο σας και τις φίλες σας για το πρόβλημα, μα πάνω απ’ όλα συζητήστε το με το γυναικολόγο σας, ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια για να βρεθεί λύση.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts