Μαιευτική

Πόση προστασία μπορεί να προσφέρει μια φουσκωμένη κοιλιά;

 • Θα σας δώσουμε την απάντηση κατευθείαν, όση δε φαντάζεστε. Είναι ο καλύτερος αερόσακος…εεε υγρό έχει μέσα…τέλος πάντων παίρνει 5 αστέρια στα crash test.
 • Όσο η κοιλιά μεγαλώνει, τόσο περισσότερο το σκέφτονται οι έγκυες το μωρό που κουβαλάνε μέσα τους. Και θα τις δείτε συχνά να πιάνουν την κοιλιά με τα χέρια τους και να τη χαϊδεύουν.
 • Ωστόσο είμαστε άνθρωποι και καμιά φορά τυχαίνουν αναποδιές. Και που και που δε προλαβαίνουμε να βάλουμε τα χέρια μας μπροστά στην κοιλιά για να την προστατέψουμε με αποτέλεσμα να χτυπάμε μ’ αυτήν.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Πέσιμο απ’ το ποδήλατο.
 2. Τρακάρισμα με το αμάξι ( βασικό αν άνοιξαν τα airbags!)
 3. Αυτοκίνητο χτυπάει έγκυο πεζή.
 4. Χτύπημα από άλλον άνθρωπο στην έγκυο ( συνήθως το μεγαλύτερο αδερφάκι είναι ανυπόμονο ή σπανιότερα σωματική βία).
 5. Γλίστρημα στις σκάλες ή σε υγρό έδαφος.
 6. Υπερβάλλων ζήλος στον αθλητισμό με τραυματισμό.
 • Και η λίστα δεν έχει τελειωμό…αλλά τι κάνουμε αν γίνει κάτι τέτοιο; Σε κάθε περίπτωση διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ελέγξτε τα βασικά. Πρώτον εάν ματώνετε. Δεύτερον αν μπορείτε να κουνήσετε χέρια και πόδια. Τρίτον εάν μπορείτε να σηκωθείτε και να περπατήσετε.
 • Επικοινωνήστε σε κάθε περίπτωση με το γιατρό σας και ενημερώστε τον. Αυτό το οποίο συστήνουμε ως gold standard σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνει έλεγχος των καρδιακών παλμών με καρδιοτοκογράφημα και υπέρηχος για να ελέγξουμε το έμβρυο, το αμνιακό υγρό και τον πλακούντα. Σε επιπλεγμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί παραμονή για παρακολούθηση σε κλινική ή στο νοσοκομείο.
 • Να θυμάστε στην τελική το καλό νέο: η φύση προστατεύει για τα καλά το μωρό μέσα στη μήτρα και τις περισσότερες φορές αυτό δε καταλαβαίνει τίποτα απ’ το χτύπημα, είπαμε προστασία 5 αστέρων!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts