Γυναικολογία

Οστεοπόρωση και γυναικολογία, πως συνδυάζονται αυτά μεταξύ τους;

  • Τα οστά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί, βρίσκονται δηλαδή σε έναν διαρκή μεταβολισμό. Με τον όρο οστεοπόρωση εννοούμε την ασθένεια εκείνη που επηρεάζει τον μεταβολισμό των οστών με τελικό αποτέλεσμα αυτά να χάνουν και σε ποιότητα κατασκευής αλλά και σε πυκνότητα.
  • Υπάρχουν διάφοροι διαχωρισμοί της οστεοπόρωσης, αλλά εμείς εδώ ως γυναικολόγοι θα ασχοληθούμε μόνο με την μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση ( πρωτοπαθής). Αυτή συμβαίνει λοιπόν στις γυναίκες όταν μπουν στην εμμηνόπαυση. Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα έχουν οστεοπροστατευτική δράση, όταν λοιπόν εκλείψουν δημιουργείται το πρόβλημα και υπάρχει ο κίνδυνος κατάγματος.
  • Όλες οι γυναίκες κάποτε θα μπουν στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως η πρόωρη εμμηνόπαυση (<40 ετών), η ατοκία ( το να μην έχουν γεννήσει), το μικρό σωματικό βάρος, οι αρθρίτιδες, το ιστορικό κατάγματος στην οικογένεια, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης κλπ.
  • Τη διάγνωση την κάνουμε με την μέτρηση οστικής πυκνότητας. Μια φορά το χρόνο στέλνουμε τις κυρίες για αυτήν την εξέταση και αναλόγως του αποτελέσματος κρίνουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται. Μεταξύ φυσιολογικής κατάστασης και οστεοπόρωσης τοποθετείται ένα ενδιάμεσο στάδιο, η οστεοπενία. Η κατάσταση γενικά είναι μη αναστρέψιμη, δε μπορούμε να τη διορθώσουμε παρά μόνο να τη φρενάρουμε αποτελεσματικά.
  • Οι πιο κλασσικές θεραπείες είναι η βιταμίνη D και το ασβέστιο. Επόμενα βήματα είναι η χορήγηση διφωσφονικών ( π.χ. Fosamax), ορμονικών θεραπειών ( π.χ. raloxifene) και αντισωμάτων ( π.χ. Prolia-Denosumab). Στόχος μας είναι σε κάθε περίπτωση να προλάβουμε τα κατάγματα, γιατί άμα γίνουν η αντιμετώπιση τους είναι δύσκολη μετά.
  • Στη νόσο αυτή χρειάζεται συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικοτήτων. Ο ρόλος των συναδέλφων όπως π.χ. Ορθοπαιδικοί, ενδοκρινολόγοι, ακτινολόγοι κ.α. είναι σημαντικός και η συμβολή τους καίρια. Μόνο με σωστό teamwork μπορούμε να κερδίσουμε!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts