Γυναικολογία

H επανάσταση στη θεραπεία της εμμηνόπαυσης

  • Τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινοί ιδρώτες. Τα συμπτώματα αυτά, που αλλιώς ονομάζονται αγγειοκινητικές διαταραχές, εμφανίζονται κατά μέσο όρο 5 φορές τη μέρα και δυσχεραίνουν αρκετά την ποιότητα της ζωής, ενώ κρατούν περίπου 7-10 έτη αφότου κοπεί η περίοδος.
  • Οι αμερικανοί που ανέκαθεν ήταν πρωτοπόροι στον τομέα της ιατρικής έρευνας ήδη από τη δεκαετία του ’40 ενέκριναν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η οποία μέχρι και πριν 10 έτη ήταν το gold standard στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η αρχή είναι πολύ απλή, χορηγούμε ορμόνες σε χαμηλή δόση έτσι ώστε να υφεθούν τα συμπτώματα.
  • Παρόλα αυτά δε μπορεί η κάθε γυναίκα να πάρει ορμονικά σκευάσματα μιας και κάποιες έχουν στο ιστορικό τους καρκίνο ( π.χ. Ca-μαστού!) ενώ άλλες πάσχουν από παχυσαρκία, θρομβοεμβολικά επισόδεια, καπνίζουν ή έχουν άλλα νοσήματα όπως π.χ. σακχαρώδη διαβήτη.
  • Γίνανε πολλές έρευνες εδώ και αρκετά χρόνια για να βρεθεί μια φόρμουλα που να βελτιώνει τη συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης χωρίς να χρειάζεται να ληφθούν ορμόνες. Παρόλα αυτά τα περισσότερα φάρμακα μέχρι σήμερα δε κατάφεραν να καθιερωθούν κυρίως λόγω των παρενεργειών τους. Φαεινή εξαίρεση αποτελεί το paroxetin, ένα μοντέρνο αντικαταθλιπτικό.
  • Η επανάσταση όμως ακούει στο όνομα Fezolinetant. Αυτό μαζί με το συγγενές φάρμακο Elinzanetant ανήκουν στην καινοτόμο κατηγορία σκευασμάτων που λέγονται Νeurokinase-B-Antagonists και δρουν στοχευμένα σε συγκεκριμένους νευρώνες στον εγκέφαλο οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία του θερμορυθμιστικού κέντρου.
  • Το πόσο καλές είναι αυτές οι ουσίες θα φανεί στην πράξη. Στις μελέτες ωστόσο φάνηκε ότι και αποτελεσματικές είναι και δεν έχουν ουσιαστικές παρενέργειες, παρόλα αυτά επειδή είναι καινούρια φάρμακα πρέπει να γίνονται συχνά εργαστηριακές εξετάσεις όπως π.χ. γενική αίματος, βιοχημικές, ηπατικοί δείκτες κ.α.
  • Εάν όντως πάνε όλα βάση προγράμματος, τότε τα φάρμακα αυτά θα γίνουν πολύ δημοφιλή ενώ σίγουρα με τα χρόνια θα πέσει το κόστος τους και θα είναι πιο διαθέσιμα ανακουφίζοντας πολλές γυναίκες από τα εκνευριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts