Μαιευτική

Πως ξεκινά ο τοκετός;

  • Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη τόσο μεγαλώνει η κοιλιά και άλλο τόσο η επιθυμία των γυναικών να μάθουν τόσο από τις εμπειρίες άλλων, όσο και από την κλινική γνώση του μαιευτικού προσωπικού για το πως εξελίσσεται η όλη διαδικασία της γέννας.
  • Το σώμα χρειάζεται χρόνο και δε γίνονται όλα γρήγορα από τη μια μέρα στην άλλη. Ίσως να παρατηρήσετε ότι η άνω κοιλία γίνεται κάπως πιο επίπεδη καθώς το μωρό κατεβαίνει προς τα κάτω. Στην πράξη το βάδισμα γίνεται κάπως πιο δύσκολο.
  • Συνήθως 1-2 μήνες πριν το συμβάν η μήτρα συσπάται αραιά και που ( κάθε 10-20 λεπτά) με σκοπό να προθερμαθεί. Αυτές είναι οι λεγόμενες συσπάσεις Βraxton Hicks και είναι εντελώς φυσιολογικές. Περίπου 2 εβδομάδες πριν το τέλος το κεφάλι έχει μπει στα όρια της πυέλου.
  • Όταν όλα είναι έτοιμα ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει με 3 τρόπους:
  1. Συσπάσεις κάθε 5 λεπτά ή συχνότερα. Είναι χαρακτηριστικές, η κοιλιά “ πετρώνει” σε τακτικά χρονικά διαστήματα και γίνονται διαφορετικά αντιληπτές από αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω.
  2. Ρήξη αμνιακών υμένων. Σε απλή γλώσσα λέμε “ σπάσαν τα νερά”. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνοδεύεται ή να προηγείται των συσπάσεων.
  3. Παρουσία αιματηρής βλέννης. Βγαίνει συνήθως λίγο παχύρευστο αίμα από τον κόλπο, το οποίο στην ουσία προέρχεται από τον τράχηλο και σηματοδοτεί τη διαστολή του.
  • Ότι και αν συμβεί από τα παραπάνω είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ενημερώσετε το γυναικολόγο και τη μαία σας. Αυτοί θα σας κατευθύνουν π.χ. πότε και πόσο γρήγορα θα χρειαστεί να πάτε στο μαιευτήριο κλπ.

ΥΓ: Αυτά που βλέπετε στις ταινίες όπου σπάνε τα νερά και αμέσως γεννά η γυναίκα αποτελούν εξαίρεση και όχι κανόνα. Σαφώς και μπορεί να συμβεί ο υπεροξύς τοκετός, είναι όμως αρκετά σπάνιος ειδικά στο πρώτο παιδί.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts