Γυναικολογία

Στοματικό sex και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  • Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να καταδείξουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον στοματικό έρωτα και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Τα κυριότερα γνωρίσματα των νόσων αυτών δε θα τα αναφέρουμε εδώ, θα σας παραπέμψουμε ωστόσο στις αντίστοιχες δημοσιεύσεις μας.
  • Μετά από αρκετούς αιώνες άγνοιας οι άνθρωποι πλέον ξύπνησαν και είναι συνειδητοποιημένοι για το τι είναι τα ΣΜΝ και πόσο σημαντική είναι η προφύλαξη κατά τη σωματική επαφή. Αυτό το οποίο πολλοί ακόμα δε γνωρίζουν είναι ότι αρκετές από αυτές τις νόσους μεταδίδονται όχι μόνο με το κλασικό (κολπικό σεξ) αλλά κολλάνε και με το στοματικό!
  1. Πρώτος και καλύτερος ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί με το oral sex και κατά αναλογία μπορεί να προκληθούν κονδυλώματα από τους low risk ιούς ή καρκίνος της στοματικής κοιλότητας από τους high risk ( γλώσσα, φάρυγγας, λάρυγγας κλπ).
  2. Ένας άλλος ιός που δημιουργεί προβλήματα είναι ο έρπητας. Όπως ακριβώς γίνεται με τη λοίμωξη από HSV στα γεννητικά όργανα έτσι μπορεί να μεταδοθεί και στην περιοχή του στόματος και να δημιουργήσει τις γνωστές επίπονες φουσκάλες και τα έλκη.
  3. Επικίνδυνο είναι να κολλήσει κανείς χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη από το στοματικό sex. Οι προαναφερόμενες νόσοι οφείλονται στα αντίστοιχα βακτήρια και μπορούν κάλλιστα να μεταδοθούν το ίδιο εύκολα όπως και με την παραδοσιακή ερωτική επαφή.
  4. Λιγότερο μεταδοτικός είναι ο HIV κατά το στοματικό έρωτα αλλά η πιθανότητα αυξάνεται αν υπάρχουν πληγές που ματώνουν στα γεννητικά όργανα και στο στόμα των ανθρώπων που συνευρίσκονται ερωτικά.
  5. Όσον αφορά τις ηπατίτιδες η Β κολλάει κάπως δυσκολότερα σε σχέση με το κολπικό σεξ ενώ η C ακόμη πιο δύσκολα καθώς από τη φύση της μεταδίδεται δυσκολότερα ( αιματογενώς).
  • Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο κολπικό και στο στοματικό σεξ είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση η προφύλαξη είναι αρκετά πιο δύσκολη, μιας και το feeling με το προφυλακτικό χαρακτηρίζεται από πολλούς ανθρώπους αποκρουστικό και δεν προσφέρει τη δέουσα ικανοποίηση.
  • Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πριν από κάθε μορφή sex, απαιτείται η συναίνεση όλων των συμμετεχόντων και ότι άμα δείτε κάποια ύποπτα σημάδια στα γεννητικά όργανα του άλλου ( π.χ. έλκη, κονδυλώματα, φουσκάλες, πληγές) τότε καλό θα ήταν να αποφεύγετε την επαφή μιας και δεν ξέρετε από τι μπορεί να προήλθαν.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts