Μαιευτική

H βαριά βιομηχανία των καισαρικών…μύθοι και αλήθειες!

  • Στη χώρα μας το ποσοστό καισαρικών τομών είναι αυξημένο, αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Τα αίτια αυτού του φαινομένου είναι πολλαπλά, όπως π.χ. η ανυπομονησία μας ως λαός, το άγχος κάποιων γυναικών ή η αποστροφή τους για τους πόνους της γέννας, η μεταμόρφωση της σχέσης ιατρού-ασθενούς σε σχέση παρόχου υπηρεσιών-καταναλωτή, η επιρροή των media σε θέματα αλλαγής του σώματος μετά την εγκυμοσύνη κλπ.
  • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σαφής εχθρική διάθεση απέναντι στις καισαρικές τομές, κάτι το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό λόγω των εσκεμμένα λανθασμένων μαιευτικών πρακτικών που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Προβάλλεται ο φυσιολογικός τοκετός ως το ιδανικό τελείωμα μιας εγκυμοσύνης και η καισαρική τομή ως η αρνητική της έκβαση.
  • Όταν μια καισαρική τομή έχει σαφείς ενδείξεις τότε οφείλουμε να την εκτελούμε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι χάρη στην καισαρική σε ορισμένες μαιευτικές καταστάσεις όπως δίδυμες κυήσεις ή ισχιακές προβολές έχει μειωθεί πολύ η περιγεννητική θνησιμότητα. Βεβαίως μπορούν να γεννηθούν φυσιολογικά αυτά τα μωρά αλλά υπάρχουν πιο πολλά ρίσκα να πάει κάτι στραβά!
  • Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι όταν το παιδί είναι πολύ μεγάλο και υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένους τραυματισμούς στην πύελο της εγκύου. Φυσικά και θα γίνει συρραφή του τραύματος μετά τη γέννα, αλλά ίσως μετά από πολλά χρόνια έρθει ξανά η γυναίκα με συμπτώματα πρόπτωσης των πυελικών σπλάχνων. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρουσιάζονται γυναίκες που γέννησαν πριν 30 χρόνια ένα παιδί 4.5kg και πλέον η μήτρα βγαίνει έξω από τον κόλπο.
  • Να αναφέρουμε τέλος τα θέματα νομικής σημασίας που οδηγούν σε αύξηση των καισαρικών, καθώς πολλοί ιατροί έχουν άγχος να μη δεχτούν μελλοντικά μήνυση για το πως χειρίστηκαν ένα περιστατικό και θα θέτουν πιο εύκολα την ένδειξη για το χειρουργείο.

ΥΓ: Στο άρθρο αυτό δεν τάσσομαι υπέρ της καισαρικής και κατά του φυσιολογικού τοκετού, παραθέτω απλώς κάποια επιχειρήματα που δικαιολογούν τη συχνότερη μαιευτική χειρουργική επέμβαση. Εξάλλου αν με ρωτήσετε, ναι είμαι υπέρ του VBAC!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts