Μαιευτική

Ο πλακούντας, ο συνδετικός κρίκος μητέρας-εμβρύου

  • Βλέποντας τη φωτογραφία όλοι μας καταλαβαίνουμε τι είναι. Άμα εμβαθύνουμε όμως και δούμε τη δομή του και τις λειτουργίες του τότε θα καταλάβουμε γιατί πρόκειται για ένα απίθανο όργανο…ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα!
  • Μετά τη γέννα, όταν εμείς τον βλέπουμε ζυγίζει πάνω κάτω μισό κιλο και έχει συνήθως σχήμα οβάλ και διάμετρο περίπου 20cm. Αυτός όμως έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από την αρχή της εγκυμοσύνης και απλώς αυξάνει σε μέγεθος.
  • Επειδή έχει πολλές πτυχώσεις δημιουργεί μια πολύ μεγάλη επιφάνεια ανταλλαγής αερίων και θρεπτικών ουσιών μεταξύ μαμάς και παιδιού. Με απλά λόγια είναι υπεύθυνος για να πάει τροφή και οξυγόνο στο μωρό. Αυτό γίνεται μέσω του ομφάλιου λώρου ( είναι αυτό το κορδόνι που κόβουμε μετά τη γέννα)
  • Ένας άλλος πολύ σημαντικός ρόλος του είναι αυτός του φραγμού ανάμεσα στο περιβάλλον ( μητέρα) και στο έμβρυο. Μπλοκάρει στην ουσία πολλούς κινδύνους όπως παθογόνους μικροοργανισμούς από το να βλάψουν το έμβρυο. Προσοχή, δεν είναι σε όλα όμως αδιαπέραστος ( π.χ. σύφιλη, έρπητας, αλκοόλ, νικοτίνη κ.α.)
  • Εκτός από τα παραπάνω είναι ένας μεγάλος ενδοκρινής αδένας. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από το σώμα της μητέρας για να παράγει ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή εξέλιξη της εγκυμοσύνης ( π.χ. χοριακή γοναδοτροπίνη, προγεστερόνη, πλακουντιακό γαλακτογόνο κλπ.)
  • Από ιατροφυσιολογικής άποψης δεν υπάρχει άλλο τέτοιο όργανο με τόσους σημαντικούς και πολλαπλούς ρόλους. Γι’ αυτό και καταλαβαίνουμε τη σημασία του όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τον πλακούντα. Αποκόλληση, ανεπάρκεια, αιμάτωμα, έμφρακτο του πλακούντα κ.α. πολλά είναι ικανά να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την εγκυμοσύνη.
  • Ακόμη και μετά τη γέννα συνεχίζει για λίγο να είναι χρηστικός μιας και μέσα από τον ομφάλιο λώρο μπορούμε να λάβουμε βλαστοκύτταρα, τα οποία αποδεδειγμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για ασθένειες όπως η λευχαιμία.
  • ΥΓ: Το παρόν κείμενο είναι μια απλοποιημένη προσπάθεια απόδοσης των ρόλων του πλακούντα. Στην πράξη τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και έχουν γραφεί βιβλία ολόκληρα γι’ αυτόν. Μια περεταίρω εμβάθυνση ξεφεύγει απ’ το σκοπό ενός ενημερωτικού post.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts