Γυναικολογία

Απεικόνιση στη γυναικολογία

  • Οι old skool γυναικολόγοι δε χρησιμοποιούσαν απεικονιστικές μεθόδους και ήταν κατά κάποιο τρόπο περισσότερο πρακτικοί απ’ ότι οι new skool. Οι εποχές όμως αλλάζουν και στη σημερινή εποχή δε νοείται γυναικολόγος που να μη ξέρει να κάνει υπέρηχο.

Ποιες είναι όμως όλες οι απεικονιστικές τεχνικές στη γυναικολογία, ας τις δούμε συνοπτικά:

  1. Υπέρηχος: Από τότε που καθιερώθηκε έφερε επανάσταση στην ειδικότητα μας. Είναι εξέταση ρουτίνας είτε έχουμε μια έγκυο είτε μια γυναικολογική ασθενή. Χρησιμοποιείται για παρακολούθηση εγκυμοσύνης, διερεύνηση πυελικού άλγους, ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, όγκους στο μαστό κ.α. Τα μοντέρνα μηχανήματα έχουν επίσης δυνατότητα Doppler για να εξετάζονται όχι μόνο τα όργανα αλλά και τα αγγεία τους.
  2. Αξονική Τομογραφία: Δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις την χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά μετά τον υπέρηχο ή άμα θέλουμε να κάνουμε εξετάσεις staging ( διερεύνηση διασποράς ενός καρκίνου π.χ. στο συκώτι ή στους πνεύμονες)
  3. Μαγνητική Τομογραφία: Δεν αποτελεί επίσης εξέταση ρουτίνας. Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε ογκολογικά περιστατικά ( π.χ. CA τραχήλου μήτρας, πολυεστιακό CA μαστού) επειδή είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και μπορούμε να δούμε τη σχέση των ιστών μεταξύ τους. Επί αμφιβολιών χρησιμοποιείται και σε καλοήθειες.
  4. 3D / 4D Υπέρηχος: Χρησιμοποιείται από τους έμπειρους συναδέλφους στη μαιευτική ( εξ’ ου και οι ωραίες φωτό των μωρών) αλλά μπαίνει τα τελευταία χρόνια και στη γυναικολογία ( π.χ. επί υποψίας πολύποδα ενδομητρίου). Γενικά οι κεφαλές αυτές είναι ακόμα ακριβές για ιδιωτικό ιατρείο.
  5. Ακτινογραφία: Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των σαλπίγγων ( σαλπιγγογραφία) και είναι αρκετά διαδεδομένη αν και πλέον υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης των σαλπίγγων με τον υπέρηχο ( μέθοδος foam)
  6. PET Αξονική Τομογραφία: Χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε νοσοκομεία για διερεύνηση ογκολογικών περιστατικών. Είναι σπάνια στην καθ’ ημέραν πράξη.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts