Γυναικολογία

Ας γνωρίσουμε τη σάλπιγγα…

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής.

  • Το φυτό που βλέπετε στη φωτό είναι το Impatiens Salpinx και φύεται μόνο στη Botswana και στη Μοζαμβίκη. Φυτρώνει όλο το χρόνο σχεδόν και είναι πραγματικά πανέμορφο. Αλλά γιατί βλέπετε σε ένα γυναικολογικό ποστ πληροφορίες για λουλούδια; Επειδή είναι σχεδόν ολόιδιο στο σχήμα με μια σάλπιγγα. Έτσι φανταστείτε το λοιπόν το όργανο αυτό του σώματος σας.
  • Η σάλπιγγα είναι εκείνο το όργανο που συνδέει την ωοθήκη με τη μήτρα. Όταν γίνει η ωορηξία τότε το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο στη σάλπιγγα και το μεταφέρονται στη μήτρα για εμφύτευση. Και πως γίνεται αυτό; Ένα τμήμα του οργάνου ( οι κροσσοί, φανταστείτε τους σαν τις άκρες μιας σφουγγαρίστρας) δίνει την απαιτούμενη κινητικότητα στο γονιμοποιημένο ωάριο.

Οπότε χωρίς λειτουργική σάλπιγγα, είναι αδύνατο να υπάρξει σύλληψη. Για αυτό και πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί τα στέλνουμε για έλεγχο σαλπίγγων. Πως γίνεται αυτό:

  1. Υστεροσαλπιγγογραφία: Έγχυση σκιαγραφικού από τον κόλπο και λήψη ακτινογραφίας λεκάνης για να δούμε αν είναι διαβατές.
  2. Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφια: Έγχυση σκιαγραφικού αφρού από τον κόλπο και διενέργεια υπερηχογραφήματος ( είναι πιο μοντέρνα και πιο ανώδυνη)
  3. Χρωμοδιασωλήνωση ( Chromopertubation): Εκτελούμε λαπαροσκόπηση υπό πλήρη νάρκωση και εγχύουμε μπλε υγρό από τον κόλπο για να δούμε εάν είναι διαβατές. Είναι ως μέθοδος πιο επεμβατική, αλλά μπορούν να διορθωθούν άλλα προβλήματα ( π.χ. συμφύσεις ή ενδομητρίωση)
  • Η σάλπιγγα μπορεί να υποστεί προβλήματα σε ποικιλία άλλων παθήσεων όπως π.χ. στην εξωμήτριο κύηση ή στην πυελική φλεγμονή ( σαλπιγγίτιδα). Μπορείτε εάν θέλετε να διαβάσετε τα σχετικά μας άρθρα.
  • Εν τέλει τα καλά νέα, ακόμη και αν η σάλπιγγα έχει υποστεί ανήκεστη βλάβη ή αν έχει αφαιρεθεί, τότε μπορεί η γυναίκα να μείνει έγκυος με τεχνικές εξωσωματικής αναπαραγωγής ( π.χ. ICSI). Η συνεργασία με έναν γυναικολόγο-εξωσωματιστή μπορεί να δώσει τη λύση.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts