Γυναικολογία

Οι άνθρωποι των μικροσκοπίων…

  • Σε αυτό το ποστ θα μιλήσουμε για τη συνεργασία του γυναικολόγου με αυτούς τους συναδέλφους ιατρούς που περνάνε (σχεδόν) όλη τη ζωή τους πάνω από ένα μικροσκόπιο. Η δουλειά τους είναι να αναλύσουν τα δικά μας δείγματα σε μεγέθυνση και να μας πουν την άποψη τους.

Αναφερόμαστε στις εξής ειδικότητες:

  1. ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ: ‘Όπως λέει και το όνομα τους ασχολούνται με τα κύτταρα. Στην ουσία μέσα από τα μικροσκόπια τους μπορούν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα κύτταρα που είναι παθογνωμονικά για μια ασθένεια. Η κυριότερη συνεργασία μας μαζί τους είναι η λήψη του Τεστ Παπ, εμείς παίρνουμε το δείγμα από τον τράχηλο της μήτρας και αυτοί το ελέγχουν. Είναι η πιο απλή, εύκολη και φτηνή εξέταση που σώζει χιλιάδες ζωές απ’ τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  2. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ: Η ειδικότητα λέγεται πλέον βιοπαθολογία για να είμαστε και σωστοί, έγινε χρήση όμως του παλιού όρου γιατί έτσι είναι ακόμα γνωστοί στον κόσμο. Κάθε φορά που ο γυναικολόγος ψάχνει έναν μικροοργανισμό, τότε απαιτείται λήψη επιχρίσματος από τα γενετικά όργανα και έλεγχος του απ’ τον μικροβιολόγο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι βακτηριακές κολπίτιδες, οι μυκητιάσεις, η λοίμωξη από χλαμύδια, τριχομονάδες, HPV κ.α. Τους χρειαζόμαστε επίσης στο εργαστήριο σε άπειρα πράγματα, όπως π.χ. γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, μέτρηση ορμονών και δεικτών κ.ο.κ.
  3. ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ: Σ’ αυτούς στέλνουμε βιοψίες μετά από εκτομές ιστού. Μπορεί να είναι ένα μικρό ιστοτεμάχιο ( π.χ. ένας πολύποδας ενδομητρίου) ή κάτι πιο μεγάλο ( π.χ. μια ωοθήκη, μια μήτρα, ένας μαστός) μετά από μεγαλύτερα χειρουργεία. Στις μέρες μας σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ταχεία βιοψία ( π.χ. λεμφαδένας φρουρός στο CA-μαστού ή σε έναν ύποπτο όγκο ωοθήκης). Πολύ απλά να τα λέμε, χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ολοκληρωμένο χειρουργείο.
  • Η συμβολή των ειδικοτήτων αυτών είναι καθοριστική στην έκβαση της νόσου. Μόνο με τη βοήθεια τους μπορούμε να κάνουμε σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Αυτό αποδεικνύει πως η σωστή ιατρική έρχεται μέσα από την ομαδική δουλεία όπου η κάθε ειδικότητα σέβεται την άλλη και υπάρχει αγαστή συνεργασία.
  • PS: Don’t forget it’s teamwork, not one man show!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts