Γυναικολογία

Ουρολοιμώξεις

Ουρολοιμώξεις, ένας ύπουλος εχθρός που κάνει συχνά την εμφάνιση του και δημιουργεί δυσφορία στις γυναίκες.

  • Τι είναι η ουρολοίμωξη; Πρόκειται για την είσοδο μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως πόνος και καύσος κατά την ούρηση ( δυσουρία), συχνοουρία και αιματουρία με ή χωρίς πυρετό. Αναλόγως σε ποιο σημείο του ουροποιητικού εκδηλώνεται η φλεγμονή ( π.χ. ουροδόχος κύστη, ουρητήρες, νεφρός) διακρίνεται σε κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα κ.α.
  • Γιατί η γυναίκα είναι πιο ευαίσθητη στις ουρολοιμώξεις; Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί μέσω της ανατομίας. Η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ πιο μικρή από την ανδρική και επίσης βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό . Έτσι λοιπόν οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πιο γρήγορα το δρόμο τους προς την ουροδόχο κύστη σε σχέση με τον άνδρα.
  • Που οφείλεται η ουρολοίμωξη; Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να την προκαλέσουν είναι πολλοί, το πιο συνηθισμένο μικρόβιο όμως είναι το κολοβακτηρίδιο. Σε κάθε περίπτωση όμως για να δοθεί οριστική απάντηση απαιτείται καλλιέργεια ούρων και συνεργασία με μικροβιολογικό εργαστήριο.
  • Πως αποφεύγω τις ουρολοιμώξεις; Δώστε μεγάλη σημασία στους κανόνες υγιεινής μετά από την τουαλέτα ιδίως εάν έχετε περίοδο. Σκουπίζετε με το χαρτί υγείας από μπρος προς τα πίσω, ώστε να μη φέρνετε τα μικρόβια του πρωκτού προς την ουρήθρα. Πλυθείτε καλά μετά το sex. Καταναλώνετε άφθονα υγρά ( π.χ. νερό, χυμό cranberry) και μην κρατάτε τα ούρα σας αλλά επισκεφτείτε την τουαλέτα όταν εσείς θέλετε. Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία
  • Πως θεραπεύεται η ουρολοίμωξη; Επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό (π.χ. γυναικολόγο ή ουρολόγο) και εξηγείστε τα συμπτώματα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια καλλιέργεια ούρων με μια στοχευμένη θεραπεία βάση αντιβιογράμματος θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Εάν παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις ίσως χρειαστεί μια απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος για αποκλεισμό ανατομικών ανωμαλιών.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts