Μαιευτική

Πόνοι στην εγκυμοσύνη, τι ακριβώς συμβαίνει;

  • Το να πονάει κανείς είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε ένα παυσίπονο στην ανάγκη, τι γίνεται όμως στην εγκυμοσύνη; Πως ερμηνεύεται ο κάθε πόνος που νιώθει η έγκυος, που οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε μαζί μερικές συχνές επώδυνες καταστάσεις:
  • Πόνος χαμηλά στην κάτω κοιλία και στις βουβώνες ( γύρω από τα γενετικά όργανα) κυρίως στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: οφείλεται σε ΤΑΣΗ των ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ της ΜΗΤΡΑΣ και κυρίως των στρογγύλων συνδέσμων. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και η μήτρα μεγαλώνει ο σύνδεσμοι τεντώνονται έως και 4 φορές το μήκος τους με αποτέλεσμα να πονάνε. Με θερμοφόρα και μασάζ στην περιοχή συνήθως περνούν από μόνοι τους.
  • Πόνος στην περιοχή των νεφρών. Λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας είναι δυνατόν να πιεστεί ο ουρητήρας και να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των νεφρών. Έτσι τα ούρα δε ρέουν επαρκώς στον ουρητήρα με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στο νεφρό και να προκαλούν ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΟΥΡΗΤΗΡΑ, μέχρι λοίμωξη και παραμόρφωση των νεφρών ( σπάνιο). Συνήθως εάν ο ένας νεφρός εμφανίσει διαταραχή, τότε βοηθάει ο άλλος. Συνήθως με φαρμακευτική αγωγή περνά ο πόνος. Σε περιπτώσεις διαταραχής της νεφρικής αρχιτεκτονικής ίσως απαιτηθεί συνεργασία με ουρολόγο για καθετήρα Pigtail.
  • Πόνοι διάχυτοι σε όλη την κοιλιά, συνήθως μετά από κάποιο βαρύ γεύμα. Ο συνήθης ύποπτος, η μήτρα καθώς μεγαλώνει το κύημα, αρχίζει και πιέζει παρακείμενα όργανα, ένα εξ’ αυτών είναι και το παχύ έντερο με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη λειτουργεία του. Η γυναίκα νιώθει ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΕΝΤΕΡΟΥ. Αυτοί έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι έχουν μια αυξομείωση στην έντασή τους σαν καμπύλη ημιτόνου. Μπορεί να περάσουν από μόνοι τους, αλλά ίσως απαιτηθεί κάποιο σπασμολυτικό φάρμακο. Αποφύγετε τα λιπαρά γεύματα και το ανθρακικό!
  • Δυσφορία, δύσπνοια, ταχυκαρδίες, πόνος στο κάτω μισό του σώματος όταν η έγκυος είναι ξαπλωμένη: πρόκειται για το ΣΥΝΔΡΟΜΟ της ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΗΣ ΦΛΕΒΑΣ, μιας μεγάλης φλέβας που παροχετεύει το αίμα από το κάτω μισό του σώματος μας προς την καρδιά. Καθώς η φλέβα πιέζεται από την αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα, λιμνάζει το αίμα και ξεκινούν ξαφνικά τα συμπτώματα. Γυρίστε στο πλάι γρήγορα αν αισθανθείτε δυσφορία ώστε να αρθεί η πίεση και θα νιώσετε καλύτερα.
  • Εννοείται ότι το παρόν κείμενο δε μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση του ιατρού. Επικοινωνήστε λοιπόν με το γιατρό σας και εξηγείστε του ήρεμα που πονάτε, πόσο πονάτε, πως είναι ο πόνος, εάν πήρατε παυσίπονα, περιγράψτε δηλαδή το πως νιώθετε. Είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση η εγκυμοσύνη, μα θυμηθείτε, δεν είστε μόνη, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts