Μαιευτική

Εξωμήτριος κύηση, τι γνωρίζετε για αυτή;

Διαβάστε για ένα συχνό θέμα της ειδικότητας μας και γιατί αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό έκτακτο περιστατικό!

  • Φυσιολογικά το ωάριο γονιμοποιείται στη σάλπιγγα από το σπερματοζωάριο και μέσω αυτής ταξιδεύει στη μήτρα όπου και εμφυτεύεται για να εξελιχθεί σε έμβρυο. Κάποιες φορές όμως λόγω διαφόρων παραγόντων ( κατά κύριο λόγο συμφύσεις στις σάλπιγγες από παλιές φλεγμονές) η φυσιολογική αυτή διαδικασία διαταράσσεται.
  • Όταν η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου γίνεται έξω από τη μήτρα, τότε μιλάμε για εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση. Περισσότερες από 9 στις 10 εξωμήτριες κυήσεις βρίσκονται στη σάλπιγγα, σπανιότερα μπορεί να βρεθεί εξωμήτριο στην ωοθήκη, σε παλιά ουλή καισαρικής τομής στη μήτρα ή στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
  • Τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα συμπτώματα. Η γυναίκα έχει καθυστέρηση περιόδου και ίσως ναυτία και πρήξιμο στο στήθος όπως στη φυσιολογική εγκυμοσύνη. Το πρόβλημα γίνεται εμφανές όταν παρουσία των παραπάνω συμπτωμάτων και θετικού τεστ εγκυμοσύνης δε βλέπει ο γιατρός σάκο κύησης στη μήτρα.
  • Για τη διάγνωσή της απαιτούνται τακτικές επαναλήψεις αιμοληψίας για χοριακή γονοδοτροπίνη και τακτικός υπερηχογραφικός έλεγχος. Προσοχή απαιτείται ώστε να μη γίνονται υπερβολικά πολλοί έλεγχοι γιατί αυτό δημιουργεί μπέρδεμα. Συνήθως συστήνεται ο έλεγχος κάθε 2-3 μέρες εάν η ασθενής είναι αιμοδυναμικά σταθερή.
  • Όταν διαγνωσθεί η έκτοπη κύηση τότε υπάρχουν δύο διαφορετικές θεραπείες. Η φαρμακευτική με τη χρήση Μεθοτρεξάτης και η χειρουργική συνήθως με λαπαροσκοπική επέμβαση. Ο ιατρός αποφασίζει με τις γνώσεις και την κλινική του εμπειρία ποια μέθοδος είναι η κατάλληλη.
  • Η εξωμήτριος κύηση μπορεί να μετατραπεί σε ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ εάν μεγαλώσει πολύ και επέλθει ρήξη της. Τότε ο αγγειοβριθής ιστός αρχίζει να αιμορραγεί στην κοιλιά και η γυναίκα έχει επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία. Ειδικά οι νέες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ζαλάδας και λιποθυμίας αφότου έχουν χάσει αρκετό αίμα ( μέχρι και 1-2 lt). Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επείγον χειρουργείο και πιθανώς μετάγγιση αίματος.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts