Πότε μπορείτε να ξαναμείνετε έγκυος μετά τη γέννα;
Ας δούμε μαζί το ιδιαίτερο αυτό θέμα και ας προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τις μέλλουσες μητέρες…
- Πρώτα από όλα καλό θα ήταν να καταλάβουμε μερικά πράγματα για τη φυσιολογική εξέλιξη μετά τον τοκετό. Σίγουρα τις πρώτες 40 μέρες στην περίοδο της λοχείας η γυναίκα βρίσκεται σε μια φάση που στο σώμα της επιτελούνται μεγάλες αλλαγές. Η μήτρα μικραίνει σε μέγεθος σιγά σιγά, το στήθος υπό την επίδραση της προλακτίνης κατεβάζει γάλα, η κοιλιά ξεφουσκώνει μέρα με τη μέρα και οι διάφοροι τραυματισμοί στο περίνεο επουλώνονται. Από γυναικολογικής απόψεως συστήνουμε να μην υπάρχουν σεξουαλικές επαφές σε αυτή τη φάση για διαφόρους λόγους. Τι συμβαίνει όμως μετά από αυτήν τη φάση;
- Σε γενικές γραμμές ο θηλασμός μέσω της μεγάλης συγκέντρωσης της προλακτίνης έχει αντισυλληπτικό ρόλο και προστατεύει από μια επόμενη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά αυτή η προστασία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 100 % ΣΙΓΟΥΡΗ ειδικά όσο περνά ο καιρός και για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να γίνεται σωστή αντισύλληψη ( π.χ. προφυλακτικό ή αντισυλληπτικά που περιέχουν όμως ΜΟΝΟ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ και όχι οιστρογόνα)
- Δώστε τουλάχιστον 1 έως 1,5 χρόνο στον εαυτό σας από τη μια εγκυμοσύνη στην επόμενη γιατί το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Εάν μείνετε πολύ γρήγορα έγκυος τότε πιθανώς να υπάρξουν επιπλοκές στην επόμενη κύηση, όπως π.χ. ανωμαλίες του πλακούντα ή πρόωρος τοκετός. Τα προβλήματα επιτείνονται σε περίπτωση που έχετε γεννήσει το πρώτο παιδί με καισαρική διότι τότε μπορούν να προκληθούν καταστάσεις όπως συμφύσεις του πλακούντα ή ρήξη μήτρας σε επόμενη κύηση.
- Να ξέρετε ότι το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τρέφει εσάς αλλά και το έμβρυο. Έτσι λοιπόν οι ανάγκες σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Εάν λοιπόν μείνετε πολύ γρήγορα έγκυος τότε πιθανώς οι ρεζέρβες σας να εξαντληθούν και η επόμενη κύηση ίσως δε φροντιστεί τόσο καλά με αποτέλεσμα το νεογνό να γεννηθεί λιποβαρές.
- Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι οι κοιλιακοί μύες σε μια εγκυμοσύνη διατείνονται όλο και πιο έντονα όσο μεγαλώνει η κοιλιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υποδόριο ιστό και το δέρμα. Εάν μείνετε λοιπόν πολύ γρήγορα ξανά έγκυος, τότε ίσως λόγω της συρρίκνωσης και της διάτασης των ιστών να εμφανιστούν ραγάδες ενώ κάποιες φορές η κοιλιά μπορεί να ξεχειλώσει εντελώς. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως απαιτηθεί μετά από την επόμενη εγκυμοσύνη η συνεργασία με πλαστικό χειρουργό για διενέργεια κοιλιοπλαστικής επέμβασης.
- Μιλήστε λοιπόν με το σύντροφό σας και με το γυναικολόγο σας ώστε να πλανάρετε σωστά τον οικογενειακό σας προγραμματισμό με σκοπό να αποφευχθούν επικίνδυνες επιπλοκές.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!