Γυναικολογία

Αντισύλληψη με κολπικό δακτύλιο

  • Πρόκειται για ένα μικρό δακτυλίδι που τοποθετείται από τη γυναίκα μέσα στον κόλπο και μόλις μπει τότε αναδιπλώνεται και παραμένει στη θέση του για 3 εβδομάδες. Με το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος αφαιρείται για την επόμενη εβδομάδα. Περίπου 3 μέρες μετά την αφαίρεσή του θα έρθει η περίοδος.
  • Το δακτυλίδι είναι φτιαγμένο από συνθετικό υλικό, δεν περιέχει αλλεργιογόνες ουσίες ( π.χ. latex, νικέλιο κλπ) έτσι ώστε να είναι ανεκτό και να μη δημιουργεί ερεθισμούς. Η τοποθέτηση του είναι εύκολη, όπως και η αφαίρεσή του.
  • Περιέχει Προγεστερόνη και Οιστρογόνα ακριβώς όπως και τα αντισυλληπτικά χάπια, η μεγάλη διαφορά του όμως είναι ότι τα απελευθερώνει τοπικά στον κόλπο. Θεωρείται ως το μέσο αντισύλληψης με τη μικρότερη ποσότητα σε ορμόνες. Σε συγκριτικές μελέτες που έγιναν αποδείχτηκε ότι το δακτυλίδι κρατάει τη δοσολογία του σε σταθερά και χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες όπως στην από του στόματος λήψη δισκίων.
  • Σύμφωνα με ερωτηματολόγια σε γυναίκες που το χρησιμοποιούν, αλλά και στους συντρόφους τους, δε δημιουργεί προβλήματα στη σεξουαλική επαφή. Οι περισσότεροι δεν ανέφεραν κάποιο παράπονο, όπως π.χ. η αίσθηση ξένου σώματος κατά το σεξ.
  • Θεωρείται στη δράση του εξίσου ασφαλές με τα αντισυλληπτικά χάπια αρκεί να γίνεται αντικατάστασή του, όπως ορίζει ο κατασκευαστής, αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου.
  • Στη χώρα μας κυκλοφορεί το δακτυλίδι με όνομα Nuvaring και έχει κόστος κάτι παραπάνω από 10 ευρώ. Μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από το φαρμακείο μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο. Σημαντικό είναι να καταλάβει η γυναίκα, ότι το δακτυλίδι ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, αλλά απαιτείται η τοποθέτηση ενός καινούργιου για κάθε κύκλο.

*H φωτoγραφία απεικονίζει το δακτυλίδι και είναι από το βιβλίο για την ορμονική αντισύλληψη από τον Prof. Dr Michael Ludwig από το Αμβούργο.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts