Μαιευτική

Διασκεδάζοντας στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και διασκέδαση, έξοδος και ψυχαγωγία…ένας χρήσιμος οδηγός!

Είμαστε όλοι μας κοινωνικά όντα και η συνάντηση με φίλους και οικογένεια για έναν καφέ, ένα φαγητό ή ένα ποτάκι είναι σημαντική στη ζωή μας. Ανταλλάζουμε απόψεις και ιδέες, γελάμε, σχολιάζουμε και περνάμε ωραία. Τι γίνεται όμως στην εγκυμοσύνη; Τι επιτρέπεται και τι όχι; Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι η έγκυος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ, αλλά μια φυσιολογική γυναίκα σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής της. Το τι θα κάνει και τι όχι βασίζεται στον κανόνα, ότι επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες αρκεί να μην αποβούν επιβλαβείς για αυτήν ή για το έμβρυο.

Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

  • Αποφύγετε το τσιγάρο και το αλκοόλ. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι οι μέλλουσες μητέρες που καπνίζουν ή/ και πίνουν στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών ( π.χ. ανεπάρκεια πλακούντα, πρόωρη γέννα, καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου κλπ.)
  • Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για να μπορείτε να κινηθείτε ή να χορέψετε άνετα. Μη ξεχνάτε ότι τα τακούνια θα κουράσουν τα πόδια σας σε περίπτωση ορθοστασίας και τα στενά παντελόνια μπορεί να γίνουν ανυπόφορα εάν πρηστούν τα πόδια σας!
  • Αποφύγετε τα μέρη με συνωστισμό ( π.χ. ένα club με πολύ κόσμο) επειδή μερικές φορές μπορεί να νιώσετε δυσφορία ή τάση λιποθυμίας μέσα στο πλήθος και τότε μια διαφυγή προς το φρέσκο αέρα ίσως καταστεί δύσκολη.
  • Όσον αφορά το χορό να ξέρετε ότι επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, αρκεί να μην υπάρχουν παθολογίες της κύησης ( π.χ. ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας, προβλήματα πλακούντα κλπ.). Προσωπική μας άποψη είναι να αποφεύγετε τους υπερβολικά γρήγορους χορούς με πολλές φιγούρες πηδήματος.
  • Το να ξενυχτήσετε μερικές φορές δεν είναι κακό, να ξέρετε όμως ότι το υπερβολικό ξενύχτι θα ταλαιπωρήσει το σώμα σας και θα διαταράξει το βιορυθμό σας, προκαλώντας κόπωση και δυσφορία μετά. Εσείς ξέρετε τα όρια του σώματός σας, οπότε μην το παρακάνετε.
  • Μια αρκετά ενδεδειγμένη έξοδος στην εγκυμοσύνη είναι για φαγητό σε εστιατόριο. Μην κάθεστε κοντά στην κουζίνα γιατί οι μυρωδιές ίσως σας φέρουν αναγούλα, μπορείτε να φάτε ότι σας αρέσει, καλό θα ήταν βέβαια να μη φάτε υπερβολικά καυτερά λόγω του κινδύνου για αιμορροΐδες και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μην πιείτε πολύ ανθρακικό και μη φάτε υπερβολικά γλυκά!

Καλή διασκέδαση λοιπόν και εάν έχετε κάποια ασάφεια συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας. Αυτός θα είναι εκεί για να σας δώσει τη λύση.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts