Γυναικολογία

Αντισύλληψη με σπιράλ

Αντισύλληψη με σπιράλ ( ενδομήτριο σπείραμα), ακόμη ένας από τους πολλούς τρόπους αντισύλληψης. Ας δούμε περιεκτικά τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί.

  • Το σπιράλ είναι ένα μικρό αντικείμενο ( συνήθως σχήματος Τ ) που τοποθετείται από το γυναικολόγο σχετικά γρήγορα και συνήθως χωρίς νάρκωση δια μέσω του κόλπου και του τραχήλου στη μήτρα με σκοπό να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
  • Το σπιράλ λειτουργεί κυρίως μηχανικά ( σπιράλ χαλκού) εμποδίζοντας την κίνηση των σπερματοζωαρίων και δυσκολεύοντας την κινητικότητα του ωαρίου και την εμφύτευσή του εάν αυτό παρόλα αυτά γονιμοποιηθεί.
  • Το ορμονικό σπιράλ απελευθερώνει βραδέως προγεστερόνη με αποτέλεσμα εκτός από τον παραπάνω μηχανισμό δράσης να επιδρά ορμονολογικά στο βλεννογόνο του τραχήλου και της μήτρας καθιστώντας το ενδομήτριο περιβάλλον ακόμα πιο αφιλόξενο στο σπέρμα.
  • Το σπιράλ έχει γενικά μεγάλη διάρκεια ζωής ( αναλόγως το μοντέλο από 3 εώς και 5 χρόνια) και δίνει στη γυναίκα μια αίσθηση ξεγνοιασιάς διότι δεν απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια σε αντίθεση π.χ. με τα αντισυλληπτικά χάπια που πρέπει να λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μερικές από τις παρενέργειές του είναι η λοίμωξη του γεννητικού συστήματος καθώς είναι ξένο σώμα, η θραύση του ( να σπάσει δηλαδή) και η μη σωστή αντισυλληπτική δράση, η εξωμήτριος κύηση κ.α. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ένα λανθασμένα τοποθετημένο ή χαλασμένο σπιράλ ΔΕΝ παρέχει τη ζητούμενη αντισύλληψη!
  • Θεωρείται ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης, όταν τοποθετηθεί σωστά και τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Απαιτείται δηλαδή έλεγχος μετά την τοποθέτηση με τον υπέρηχο και αντικατάστασή του όποτε παρέλθει η ημερομηνία λήξεως του.
  • Εκτός από την αντισύλληψη τέλος χρησιμοποιείται στην ορμονική εκδοχή του στη θεραπεία των περιεμμηνοπαυσιακών αιμορραγιών, στις αιμορραγιές από ινομυώματα, στον καρκίνο του ενδομητρίου κ.α.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts