Μαιευτική

Εγκυμοσύνη και κατοικίδια ζώα

Εγκυμοσύνη και κατοικίδια ζώα, μια αληθινή σχέση αγάπης…

Οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουν τα μικρά οικόσιτα ζωάκια, κάποιοι έχουν την τύχη να έχουν ένα σκυλί ή μια γάτα, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει όμως ότι οι τετράποδοι φίλοι μας είναι συμπαθέστατοι και ομορφαίνουν τη ζωή μας. Με το που μείνει όμως μια γυναίκα έγκυος πολλές φορές πανικοβάλλεται γιατί ο περίγυρος της δημιουργεί άγχος ότι κάτι κακό θα συμβεί με το παιδί.

Τι ισχύει όμως πραγματικά? Ας δούμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

  • Ελέγξτε το πρόγραμμα εμβολιασμών του κατοικίδιου σας και ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας εάν εντοπισθεί κάποια ατέλεια.
  • Εάν έχετε ένα μεγάλο σκυλί εκπαιδεύστε το να μην πηδάει με δύναμη πάνω στην κοιλιά της εγκύου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραύματος του πλακούντα. Μην αφήνετε το σκύλο σας να έχει επαφή με αδέσποτα λόγω κινδύνου λοιμώξεων.
  • Εάν έχετε γάτα, τότε τσεκάρετε ότι είναι καθαρή από τοξόπλασμα και φροντίστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλες αδέσποτες γάτες. Ως έγκυος ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την επαφή με τα ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ της γάτας. Εάν νομίζετε ότι ήρθατε σε επαφή με toxoplasma, τότε ειδοποιείστε το γυναικολόγο σας.
  • Εάν έχετε πτηνά, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την επαφή με τα ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ που είναι στο κλουβί, γιατί πολλά πουλιά κουβαλούν πάνω τους Χλαμύδια που μπορούν να οδηγήσουν σε λοίμωξη από ψιττάκωση.
  • Αποφύγετε όσο μπορείτε στην εγκυμοσύνη σπανιότερα κατοικίδια όπως τα ινδικά χοιρίδια, τα hamster και παρόμοια είδη τρωκτικών γιατί γενικώς δεν είναι τόσο καθαρά και υπάρχει ο κίνδυνος λοιμώξεων. Εάν πάλι έχετε ήδη ένα τέτοιο κατοικίδιο μην αγχώνεστε, απλώς δώστε την επιμέλεια τους σε ένα οικείο σας πρόσωπο όσο είστε έγκυος και κάνετε λίγο υπομονή.
  • Πάντα μετά από την επαφή με κάποιο κατοικίδιο τηρήστε τους κανόνες υγιεινής και πάνω από όλα πλύνετε καλά και σχολαστικά τα χέρια σας. Ζητήστε επίσης από κάποιο άτομο της οικογενείας σας να καθαρίσει καλά το σπιτάκι, το κλουβί και τα δοχεία τροφής και αφόδευσης.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts