Μαιευτική

Ο φυσιολογικός τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός ή αλλιώς γέννα, προσπαθώντας να περιγράψουμε με λίγα λόγια την υπέροχη αυτή διαδικασία…

Ο τοκετός λαμβάνει φυσιολογικά χώρα κανονικά μεταξύ της 37ης και 42ης εβδομάδας της κύησης. Πολύ λίγες γυναίκες γεννάνε ακριβώς στην προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού.

Η έναρξη του γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους:

  1. Συσπάσεις της μήτρας οι οποίες συνήθως είναι ρυθμικές αλλά διαφέρουν σε αίσθηση από τις καθαυτό συσπάσεις στο τέλος της γέννας γιατί είναι λιγότερο έντονες. Στην πράξη εάν νιώθετε περισσότερο με μία σύσπαση το δεκάλεπτο επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας
  2. Σπάνε τα νερά (Ρήξη θηλακίου) που σημαίνει ότι ο αμνιακός σάκος έχει μικρή ή μεγάλη διαρροή. Φυσιολογικά τα αμνιακά υγρά είναι διαυγή και άοσμα. Δεν είναι υποχρεωτικό η ρήξη θηλακίου να συνοδεύεται από συσπάσεις. Ειδικά στο πρώτο παιδί μπορεί να προηγείται το ένα του άλλου και θεωρείται φυσιολογικό. Πρακτικά εάν σπάσουν τα νερά επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.
  3. Έκκριση παχύρρευστης βλέννης από τον τράχηλο της μήτρας διότι καθώς αυτός διαστέλλεται επέρχεται ρήξη μικρών αγγείων του και το αίμα αναμιγνύεται με τη βλέννη του τραχήλου

Διαχωρίζεται σε 3 στάδια:

  1. Διαστολή του τραχηλικού στομίου που είναι και το στάδιο που διαρκεί περισσότερο. Με τις συσπάσεις της μήτρας που γίνονται όλο και πιο συχνές ( περίπου μία κάθε πέντε λεπτά) διαστέλλεται ο τράχηλος ώστε να πάρει θέση το έμβρυο. Στις πρωτότοκες γυναίκες αυτό το στάδιο διαρκεί αρκετές ώρες.
  2. Κάθοδος του εμβρύου και εξώθηση, αυτό είναι και το στάδιο που έχουμε όλοι στο μυαλό μας ως γέννα. Η μήτρα συσπάται περίπου μία φορά το λεπτό και το παιδί γεννάται από τον κόλπο και τα χείλη το αιδοίου. Αυτό το στάδιο διαρκεί πολύ λιγότερο ιδιαίτερα εάν η γυναίκα είναι πολύτοκος.
  3. Έξοδος του πλακούντα που είναι και το τελικό στάδιο όπου η μήτρα συσπάται εκ νέου με σκοπό να βγει ο πλακούντας και αυτομάτως να γίνει η αιμόσταση για να μην αιμορραγήσει η μητέρα. Μετά και από αυτό το στάδιο ο ιατρός και η μαία ελέγχουν τον πλακούντα εάν έχει εξέλθει πλήρως και επισκοπούν τους ιστούς για τυχόν τραυματισμούς κατά τη γέννα.

Παράλληλα ο παιδίατρος ελέγχει το βρέφος πριν δοθεί ξανά πίσω στη μητέρα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts