Γυναικολογία

Ακράτεια ούρων

Ως ακράτεια ούρων ορίζουμε την κατάσταση όπου η ασθενής χάνει ούρα χωρίς τη θέληση της. Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού που απαντάται κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά περιστασιακά προσβάλλει και κάποιες νεότερες. Λόγω αυτού του προβλήματος οι γυναίκες περιορίζουν διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες τους.

Η ακράτεια διαχωρίζεται στους εξής τύπους:

  1. Επιτακτική ακράτεια: Συνοδεύεται από μια πολύ έντονη και γρήγορη ανάγκη για ούρηση και η γυναίκα συνήθως δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα.
  2. Ακράτεια προσπάθειας: Η ασθενής χάνει ούρα όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή της πίεση, με απλά λόγια όταν γελάει, βήχει, φταρνίζεται ή σηκώνει βάρος.
  3. Ακράτεια υπερπλήρωσης: Εδώ η ουροδόχος κύστη γεμίζει με πολλά ούρα που κάποτε είναι τόσα πολλά που απλά τρέχουν.
  4. Αντανακλαστική ακράτεια: Προκαλείται από αντανακλαστικά της σπονδυλικής στήλης ( π.χ. τραυματισμός νωτιαίου μυελού από τροχαίο )
  5. Εξωουρηθρική ακράτεια: Είναι σπανιότερος τύπος συνήθως από συγγενείς ανωμαλίες του ουρητήρα ή από ιατρογενείς τραυματισμούς ( συρίγγια)

Οι δύο πρώτοι τύποι είναι οι συχνότεροι και συχνά συνδυάζονται μεταξύ τους, οπότε μιλάμε για μικτή ακράτεια.

  • Για τη διάγνωση απαιτείται σε κάθε περίπτωση η λήψη ενός καλού ιστορικού με πρωτόκολλα ούρησης ( πότε πάει η γυναικά στην τουαλέτα). Επίσης χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ο κολπικός υπέρηχος και ο υπέρηχος του περινέου, η μαγνητική τομογραφία και ο ουροδυναμικός έλεγχος σε συνεργασία με τον ουρολόγο.
  • Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο ακράτειας. Για παράδειγμα στην επιτακτική ακράτεια χρησιμοποιούνται συνήθως αντιχολινεργικά φάρμακα ενώ στην ακράτεια προσπάθειας μπορεί να γίνει χειρουργείο ( τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης). Σε άλλες πιο σύνθετες περιπτώσεις ίσως απαιτηθεί η συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως νευρολόγος ή ουρολόγος για την επίλυση του θέματος.
  • Εν τέλει εάν πάσχετε από ακράτεια μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας. Αναφέρετέ του τα συμπτώματά σας, αυτός θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει. Επιλύοντας λοιπόν το πρόβλημά σας θα είστε ξανά σε θέση να κάνετε πολλές δραστηριότητες ξανά όπως χορός, αθλητισμός, πεζοπορία κλπ.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts