Μαιευτική

Επεμβατικός τοκετός ( βεντούζα, κουτάλες)

Επεμβατικός ή αλλιώς κολπικά υποβοηθούμενος τοκετός, ας ξεκαθαρίσουμε μαζί μερικές δύσκολες έννοιες της μαιευτικής…

  • Όλοι μας ευχόμαστε η γέννα να πάει καλά και το παιδί να γεννηθεί φυσιολογικά. Ωστόσο μερικές φορές ζορίζουν τα πράγματα και πρέπει ο τοκετός να επιταχυνθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ μαιευτήρας αποφασίζει να μην κάνει καισαρική τομή, αλλά να χρησιμοποιήσει κάποια εργαλεία με σκοπό να γίνει η γέννα πιο γρήγορα.

Και ποια είναι λοιπόν αυτά τα εργαλεία;

  • Εμβρυουλκά ( ή αλλιώς κουτάλες): Πρόκειται για μεταλλικό ζεύγος αντικειμένων τα οποία τοποθετούνται από τον μαιευτήρα δια μέσω του κόλπου της γυναίκας μετά από δακτυλική ψηλάφηση στο κεφάλι του μωρού που βρίσκεται στον κόλπο. Οι κουτάλες χάρη στην ειδική κατασκευή τους δίνουν τη δυνατότητα στον ιατρό κατά τη διάρκεια των ωδινών να τραβήξει το μωρό πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη της μήτρας που δε μπορεί να σπρώξει επαρκώς.
  • Σικυουλκά ( ή αλλιώς βεντούζες): Πρόκειται για μια βεντούζα με διάμετρο από 4-6 cm η οποία τοποθετείται στο κεφάλι του μωρού μετά από ενδελεχή δακτυλική εξέταση από το γυναικολόγο. Όταν η μήτρα συσπάται αυτός τραβάει τη βεντούζα με σκοπό να αυξήσει τη δύναμη έλξης γιατί η γυναίκα δεν έχει αρκετή ισχύ να εξωθήσει το μωρό. Υπάρχουν βεντούζες από διάφορα υλικά ( σιλικόνη, μέταλλο) ενώ κάποιες είναι φορητές και άλλες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ( kiwi, VE)
  • Και οι δύο μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά εάν αναφερθούμε σε αυτά, τότε η συζήτηση ξεφεύγει από τα όρια ενός ενημερωτικού ποστ στα social media. Ο κάθε μαιευτήρας χρησιμοποιεί το εργαλείο εκείνο το οποίο γνωρίζει και εμπιστεύεται καλύτερα.
  • Ο κύριος λόγος που θα γίνει χρήση των παραπάνω επεμβατικών μεθόδων είναι οι αλλοιώσεις παλμών του παιδιού λίγο πριν το τέλος του τοκετού. Στη σημερινή εποχή συνήθως γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση μια καισαρική τομή. Εάν όμως το κεφάλι είναι πολύ χαμηλά στον κόλπο, τότε η καισαρική είναι δύσκολη έως αδύνατη και για αυτό μπορεί να γίνει χρήση εμβρυουλκίας ή σικυουλκίας.
  • Μη ξεχνάτε πως αυτά τα εργαλεία ( κυρίως οι κουτάλες) εφευρέθηκαν σε άλλες εποχές που τα χειρουργεία και η αναισθησία δεν ήταν τόσο εύκολα και ανεπίπλοκα όσο σήμερα και για αυτό οι μαιευτήρες έπρεπε να σκαρφιστούν άλλες εναλλακτικές μεθόδους.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts